Aνθεμωτή επιτύμβια στήλη από την Αττική του 4ου αι. π.Χ. που έχει εξαχθεί παράνομα από τη χώρα βγαίνει σήμερα στο σφυρί από τον οίκο  Sotheby’s στο Λονδίνο. Το Υπουργείο Πολιτισμού για άλλη μια φορά βλέπει τα αρχαία να περνούν και δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει  την εκποίησή τους.

Την ταύτιση του αρχαίου με φωτογραφίες και  έγγραφα από το αρχείο του Ιταλού αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα που έχει κατασχεθεί από τις ιταλικές αρχές, έκανε ο αρχαιολόγος-ερευνητής ειδικευμένος στην πάταξη της αρχαικαπηλίας δρ Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ο κ. Τσιρογιάννης φρόντισε να ενημερώσει έγκαιρα τον οίκο, όπως επίσης  το Τμήμα Τέχνης και Αρχαιοτήτων της Scotland Yard, την INTERPOL, αλλά και τη Διεύθυνση Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας.  Το ανθέμιο βρισκόταν στην κατοχή του Μπεκίνα από το 1977 έως το 1990, οπότε και πωλήθηκε στον συλλέκτη Τζορτζ Ορτίζ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο Χρ. Τσιρογιάννης.

Για την προέλευση του αρχαίου στον κατάλογο της δημοπρασίας αναφέρεται: John Hewett, δεκαετία του ΄60, αγορά τέχνης της Νέας Υόρκης, (απόκτηση από τον ανωτέρω) 3 Νοεμβρίου 1980, αμερικανική ιδιωτική συλλογή, καταπίστευμα αμερικανικής οικογένειας (Sotheby’s Νέας Υόρκης, 10 Δεκεμβρίου 2008) απόκτηση από τον τωρινό ιδιοκτήτη. Πουθενά δεν αναφέρονται τα ονόματα Μπεκίνα και Ορτίζ .

Ο πωλητής  παρουσίασε στους Sotheby’s την ψευδή αυτή  ιστορία προέλευσης  για να δείξει ότι  το αρχαίο κυκλοφορούσε στην αγορά πριν από το 1970, έτος από το οποίο απαιτείται ακριβής αναφορά προέλευσης σύμφωνα με την UNESCO. Επιπλέον απέφυγε να πει ότι πέρασε  από τα χέρια  αρχαιοκάπηλων πριν βγει στην αγορά.

IM000385.JPG

«Το αρχαίο προέρχεται από την Ελλάδα, και οι Sotheby’s δηλώνουν πως η σύνθεση του ανθεμίου έχει κοντινό παράλληλο στη στήλη του Πυθάρχου από τον Ραμνούντα Αττικής» σημειώνει ο κ.  Τσιρογιάννης στην επιστολή που έστειλε σ τις αρμόδιες αρχές. «Επίσης, υπάρχει απόδειξη της χρήσης του ονόματος ΕΣΤΙΑΙΟΣ στην Αττική. (σ.σ.  κάτω από το ανθέμιο διακρίνεται το πρώτο τμήμα του ονόματος, ΕΣΤΙ).

Ο διακινητής που  έδωσε στον Μπεκίνα τη συγκεκριμένη αρχαιότητα, είναι γνωστό ότι είχε εμπλακεί στην απόκτηση πολυάριθμων παράνομων αρχαιοτήτων από την Ελλάδα στο παρελθόν, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο.

Η επιτύμβια στήλη χρονολογείται  στον κατάλογο των  Sotheby’s περί το 350- 340 π.Χ.  και έχει τιμή εκκίνησης 70- 106 χιλιάδες ευρώ. Ο κ.Τσιρογιάννης  που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνιστά την απόσυρση του αρχαίου από τη δημοπρασία και την έναρξη της διαδικασίας επιστροφής του στην  Ελλάδα. Ωστόσο το Υπουργείο Πολιτισμού δεν φαίνεται να βιάζεται και το πιο σημαντικό δεν συνεργάζεται με τον Χρήστο Τσιρογιάννη που έχει συμβάλλει με τις ταυτίσεις του στην επιστροφή σπουδαίων έργων, τελευταία από τις ΗΠΑ.  Αντί ευχαριστηρίων  μάλιστα στην τελετή παράδοσης των αρχαίων στο ΥΠΠΟΑ δεν ανέφεραν καν το όνομά του.  Αυτή είναι η ηγεσία του σημερινού Υπουργείου Πολιτισμού.