Με κάποια εκατομμύρια τουρίστες να βρίσκονται αυτές τις μέρες  στην Αθήνα κλείνουν το Σαββατοκύριακο (29 και 30 Ιουλίου) όλα τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι της Αττικής.

Την 48ωρη απεργία αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού λόγω της αδιαφορίας που δείχνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ σε μια σειρά από αιτήματα.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, τα προβλήματα γιγαντώνονται και οι λύσεις αγνοούνται!» αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους.

Ζητούν:

Α)Την άμεση διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων (πλαίσιο λειτουργίας, χρηματοδότηση, τακτοποίηση του συνόλου του προσωπικού και του Παιδικού Σταθμού) που αφορούν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠ.ΠΟ.Α. με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης τα μέσα Σεπτεμβρίου και την εν συνεχεία έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης.

Β) Την άμεση προκήρυξη, με τον ορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών όσον αφορά τις διαδικασίες πρόσληψης, των θέσεων 33 αρχαιολόγων και  200 αρχαιοφυλάκων, κάτι που άλλωστε αποτελεί διακηρυγμένη πρωθυπουργική εξαγγελία εδώ και μήνες και αποτελεί την κατ’ ελάχιστο κάλυψη των τεράστιων κενών που έχουν δημιουργηθεί από τις αθρόες αποχωρήσεις προσωπικού τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, ζητούν την άμεση σύσταση ομάδος εργασίας με συμμετοχή του Υπουργείου, της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. και του οικείου Σωματείου Εργαζομένων για έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, χωρίς αιφνιδιασμούς, αναφορικά με το νέο Οργανικό Πλαίσιο Λειτουργίας του Τ.Α.Π.Α.  και με δέσμευση ώστε να περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για τη διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων στη φύλαξη και την καθαριότητα των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων για  την απρόσκοπτη καταβολή των αμοιβών για την εργασία που παρέχει   τις αργίες και τις εξαιρέσιμες ημέρες, ούτως ώστε να μην έχουμε εκ των πραγμάτων κλειστά Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους κατά τις ημέρες αυτές.

Τέλος, απαιτούν την άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στο Αρχαιολογικό έργο, στη βάση της ρύθμισης που εφαρμόστηκε για τους Ο.Τ.Α.

Δηλώνουν πως ενώ αγωνίζονται καθημερινά για να είναι ανοιχτά τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι με ασφάλεια, ευπρέπεια και υπηρεσίες αντάξιες του ελληνικού Πολιτισμού, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και δεν δίνει λύση σε ουσιώδη γι αυτούς θέματα.