Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο ζήτημα της επίλυσης του Σκοπιανού, έπειτα και από την έναρξη την προηγούμενη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μάλιστα σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», στα Ηνωμένα Έθνη «επικρατεί μία πρωτόγνωρη αισιοδοξία για τις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος». Σύμφωνα με την εφημερίδα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς,«εμφανίζεται αποφασισμένος να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες και θέτει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων μέχρι τον Ιούνιο του ’18», επί της ουσίας δηλαδή στο διάστημα μεταξύ της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο και της αντίστοιχης Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον επόμενο μήνα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει με την πιθανή ονομασία που πιστεύεται ότι θα πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξηγώντας ότι αυτή θα είναι σύνθετη και θα περιλαμβάνει πιθανότατα γεωγραφικό προσδιορισμό. Τονίζει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν θα προτίθεται να καταθέσει σε αυτή τη φάση συγκεκριμένη ονομασία, υπενθυμίζει ωστόσο ότι η τελευταία πρόταση του, το «Βόρεια Μακεδονία» δεν έχει αποσυρθεί και ότι παλαιότερα είχαν προταθεί οι ονομασίες «Άνω Μακεδονία» και «Μακεδονία του Βαρδάρη».

Από την πλευρά της η εφημερίδα Το Βήμα, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της ότι «στο παρασκήνιο, το όνομα “Νέα Μακεδονία” διακινείται εδώ και αρκετό καιρό από ορισμένες πλευρές ως μία συμβιβαστική λύση». Όπως υπενθυμίζει σχετικά, η συγκεκριμένη πρόταση είχε ξαναπέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά απορρίφθηκε το 1992 στο πλαίσιο του «πακέτου Πινέιρο» από την Αθήνα.

Ήδη οι πρώτες επαφές σε επίπεδο πρέσβεων έχουν ξεκινήσει, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και πΓΔΜ έχουν αποφασίσει να εποπτεύσουν στενά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, και διαφαίνεται ακόμα και η επιθυμία για πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα και στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών χωρών, γεγονός που καταδεικνύει ότι «η πολιτική βούληση για επίλυση είναι παρούσα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Βήμα. Τότε κίνηση αυτή είχε χαρακτηριστεί ως «μεγάλη χαμένη ευκαιρία»

Επανερχόμενο στο ζήτημα της ονομασίας, σημειώνεται ότι θα συνυπολογιστούν παράμετροι που αφορούν στον προσδιορισμό που θα επιλεγεί, το πού θα τοποθετηθεί στο όνομα, το εύρος της χρήσης, τα παράγωγα, η ταυτότητα και η γλώσσα της πΓΔΜ. Σχετικά με το ζήτημα της γλώσσας το Βήμα, επικαλούμενο έμπειρους παρατηρητές αναφέρει ότι εσχάτως έχει εξαφανιστεί από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση η έννοια του γεωγραφικού προσδιορισμού και σε συνδυασμό με τη φημολογία περί «Νέας Μακεδονίας» πολλοί σπεύδουν να προκαταλάβουν ότι ο πυρήνας του θέματος έχει λυθεί.

Τέλος, και όσον αφορά στην Ελλάδα, η Αθήνα στέκεται σε δύο ζητήματα από το οποία το πρώτο έχει να κάνει με την έκταση του εύρους χρήσης της νέας ονομασίας για το οποίο η ελληνική πλευρά επιθυμεί να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερο, και το δεύτερο έχει να κάνει με το θέμα της ταυτότητας στο οποίο στόχος είναι η διασφάλιση ότι δεν θα εκδηλωθούν στο μέλλον αλυτρωτικές τάσεις.