Τι ωραία ιδέα να στηθεί ένα φεστιβάλ που θα επικεντρώνεται στις πρώτες ταινίες νέων σκηνοθετών. Και μάλιστα στην πανέμορφη Χίο (γνωστή μας μέχρι σήμερα κυρίως για δύο πράγματα, τα μαστιχόδενδρα και τον Δήμο Αβδελιώδη).

Η ιδέα ανήκει σε έναν πολύ ταλαντούχο νέο σκηνοθέτη, τον Χιώτη Νίκο Αυγουστίδη που πρόπερσυ μας συγκλόνισε με την ταινία του «Ummi» που πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ Δράμας.

Το παρθενικό αυτό φεστιβάλ του, που σήμερα ρίχνει αυλαία στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, τιτλοφορείται εύστοχα «Κινηματογραφική Άνοιξη», και φέρνει τις πρώτες ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) νέων ταλαντούχων σκηνοθετών που διακρίνονται στα φεστιβάλ του κόσμου. Παραδείγματα: ο δικός μας Γιώργος Ζώης ο οποίος αν και ήδη μας έδωσε την πρώτη του μεγάλη, το «Interruption», που έφτασε στην Βενετία, συνεχίζει την εκπληκτική του καριέρα στην μικρού μήκους (πράγμα καθόλου σύνηθες, που όμως δείχνει το σεβασμό του σε ένα απολυτα αυτόνομο είδος τέχνης).

Αλλά και ο Ρουμάνος Κριστί  Ίφτιμε με τη «Μαρίτα» του, ο βραβευμένος στις Κάνες  Ιταλός Φούλβιο Ρισουλέο με το «Look Up» του και ο ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτης και συγγραφέας Αλί Αμπάσι με το “Shelley” (με την οποία σήμερα το βράδυ κλείνει το φεστιβάλ) .

Ο Αυγουστίδης, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι  πόσο σημαντική είναι η επαφή κοινού και (νέου) δημιουργού, δεν έφερε μόνο τις ταινίες τους στο όμορφο νησί του, αλλά και τους ίδιους τους σκηνοθέτες  -σήμερα μάλιστα, στο Κτήμα Citrus διοργανώθηκε και ανοιχτή συζήτηση με θέμα ‘’Πρώτη φορά’’. Οι σκηνοθέτες συμμετείχαν σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό γύρω από την δημιουργία της πρώτης τους ταινίας, τις επιρροές τους , τις πρώτες ταινίες που είδαν οι ίδιοι στο σινεμά.

Η υπογράφουσα γνώρισε το Νίκο Αυγουστίδη στο Φεστιβάλ Δράμας όπου απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Ντίνος Κατσουρίδης για το «Ummi» του με θέμα ένα προσφυγάκι που αναζητά απεγνωσμένα την μητέρα του σε μια ειδυλλιακή παραλία του Αιγαίου. Ήταν η πρώτη ταινία του και γυρίστηκε στην Χίο, στα Μαύρα Βόλια.

Ο 40χρονος Νίκος, που είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του  Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου έζησε για πολλά χρόνια στην Πράγα, σπουδάζοντας ιατρική και δουλεύοντας ως ξεναγός, για να εγκαταλείψει τα πάντα και να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να ακολουθήσει το παιδικό του όνειρο: να γίνει σκηνοθέτης.

Όπως δήλωσε στο Flix.gr ονειρό του είναι η πατρίδα του η Χίος να γίνει κινηματογραφικός προορισμός, ενώ η «Κινηματογραφική Άνοιξη» δεν είναι παρά ένας προπομπός του μεγαλύτερου φεστιβάλ που σχεδιάζει για το νησί και το οποίο θα τιτλοφορείται Four Seas Film Festival (Φεστιβάλ των  τεσσάρων θαλασσών). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το four-seas ηχητικά μοιάζει με το «foresees» που σημαίνει προβλέπω.

Εν κατακλείδι να πούμε πως κινηματογραφικά φεστιβάλ σε ελληνικά νησιά μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους (με την εξαίρεση του Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στην Σάμο, ένα υπέροχο φεστιβάλ που δυστυχώς σταμάτησε πριν χρόνια). Το νέο αυτό φεστιβάλ στην Χίο έρχεται να προστεθεί σε αυτά της Πάτμου, της Σύρου και της Κεφαλλονιάς –και αυτά είναι μόνο καλά νέα για τον κινηματογράφου…Οσο για τον δραστήριο Νίκο του ευχόμαστε να μας δώσει σύντομα και την δική του πρώτη «μεγάλη».