Η Βωβούσα είναι ένα πανέμορφο χωριό ξυλοκόπων στις κορφές της Πίνδου, στο Ανατολικό Ζαγόρι, με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μονότοξα γεφύρια της Ηπείρου να ενώνει τους  δύο μαχαλάδες του.

Το σκηνικό, λες κι έχει βγει από παραμύθι, προσφέρει υπέροχη σκιά και φυσική δροσιά το καλοκαίρι (όταν δηλαδη οι άλλοι ιδροκοπούν στις παραλίες και τα κλιματιστικά αναστενάζουν), ενώ ταυτόχρονα υπόσχεται ένα μαγευτικό σκηνικό για τα μπάνια σας στον ποταμό Αώο. Παραδόξως, πέρυσι που το αποτολμήσαμε βρήκαμε πως τα νερά του δεν είναι καθόλου παγωμένα -αντέχονται μια χαρά. Η εμπειρία είναι απλώς αξέχαστη. Τώρα μάλιστα που το χωριό διαθέτει έναν υπερσύγχρονο ξενώνα, τις «Κερασιές», το όλο «πακέτο» είναι ακόμα πιο δελεαστικό τώρα το καλοκαίρι.

Ο φωτογράφος και διοργανωτής του Φεστιβάλ Βωβούσας Καμίλο Νόλλας, μας καλεί και φέτος το καλοκαίρι «να πάρουμε τα (ελληνικά) βουνά προσωπικά!». Και να συμμετάσχουμε στο ψαγμένο φεστιβάλ  του (28 Ιουλίου- 5 Αυγούστου), το μοναδικό ελληνικό ορεινό φεστιβάλ για τις τέχνες και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μια φορά κι έναν καιρό, μια χούφτα φίλων ξεκίνησε μια ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στο φράγμα του ποταμού Αώου, που εξελίχθηκε σε ένα μικρό φεστιβάλ βουνού, μοναδικό στο είδος του. Πέντε χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν σοβαρέψει: προβολές ταινιών, εκθέσεις, ομιλίες, εργαστήρια για μεγάλους, ποικίλες δράσεις για παιδιά και μουσικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μέχρι  και πολυφωνικά σχήματα της Ηπείρου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στους πιο απρόβλεπτους χώρους: σε αυλόγυρους εκλησιών, σε γέφυρες, σε ξυλουργεία και ξυλαποθήκες, σε προαύλια σχολείων, ακόμα και σε αυλές ιδιωτικών κατοικιών του χωριού… Ξεκινούν δε κάθε μέρα με πρωινή γυμναστική μέσα στη φύση!

Φέτος θεματικός άξονας του φεστιβάλ (που φέτος συνδιοργανώνεται και στο γειτονικό χωριό Περιβόλι) είναι οι αδερφοί Μανάκια, οι έλληνες πρωτεργάτες του κινηματογράφου, που έδρασαν στα Βαλκάνια στις αρχές του 1900. Στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφιών όπου απεικονίζονται οι αδελφοί Μανάκια και σκηνές του βίου τους, ενώ έχει προγραμματιστεί και προβολή  ταινίας με θέμα την δράση τους.

Θα δούμε αρκετές ακόμα ταινίες (από ντοκιμαντερ και μικρού μήκους των Βασίλη Λουλέ και Άγγελου Κοβότσου, μέχρι μεγάλες παραγωγές περιβαλλοντικού προβληματισμού με σταρ όπως ο Τζέρεμι Άιρονς). Πλούσιο και το φετινό πρόγραμμα φωτογραφικών εκθέσεων του Φεστιβάλ (Υ.Bartolozzi, Μ. Παπαδοπούλου, Κ. Μπαλάφας).

Εμείς ξεχωρίσαμε και την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση  «Έγκλημα στο βουνό»: Στο επιβλητικό περιβάλλον της Βωβούσας, η Αμάντα Μιχαλοπούλου θα συζητήσει με τη συγγραφέα και μεταφράστρια αστυνομικών μυθιστορημάτων Χίλντα Παπαδημητρίου για την επίδραση της ορεινής τοπιογραφίας στο έγκλημα της αστυνομικής μυθοπλασίας…

Ο Αντώνης Σταγκογιάννης, συνιδιοκτήτης του ξενώνα «Κερασιές»  μαζί με τον Δημήτρη Χατζή, είναι γιος της φιλόξενης κυρίας Σοφίας Σταγκογιάννη που εδώ και χρόνια νοικιάζει στο χωριό μερικά απλά, αλλά πεντακάθαρα δωμάτια. Με τις «Κερασιές» ο Αντώνης και ο Δημήτρης δημιούργησαν στην περιοχή ένα κατάλυμα εντελώς άλλου επιπέδου.

Τα τρία πέτρινα και βιοκλιματικά κτίσματα που απαρτίζουν τις «Κερασιές» απέχουν μια ανάσα από τον Αώο, και περιβάλλονται από ένα δάσος μαύρης πεύκης, οξιάς και ρόμπολων, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Στα 10 δωμάτια και διαμερισματακια του ξενώνα, εκτός από την θέα και το βουητό του ποταμού που σε νανουρίζει το βράδυ, μας εντυπωσίασε η ντουλάπα που κρύβει ένα πλήρως εξοπλισμένο κουζινάκι προσφέροντας αυτονομία στους επισκέπτες.

Το πρωινό, μεταξύ πολλών άλλων, διαθέτει χειροποίητες μαρμελάδες και μαμαδίστικες πίτες (κοτόπιτα, χορτόπιτα, τυρόπιτα) κι ένα πεντανόστιμο πρόβειο βούτυρο, που όπως και τα τυριά και το γιαούρτι είναι παραγωγής του Συνεταιρισμού Ιωαννίνων.

Αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εδώ μιλάμε για άγρια φύση: επόμενο είναι λοιπόν να είναι η επικράτεια της καφέ αρκούδας. Οι αρκούδες πολύ συχνά φτάνουν μέχρι μέσα στο χωριό και τα συναπαντήματα με μικρους και μεγάλους είναι συνήθη –όλοι έχουν να διηγηθούν μια ιστορία, όπως η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Αντώνη Σταγκογιάννη με μια μεγάλη αρκούδα δίπλα σε έναν κάδο, έξω από τον ξενώνα του. «Οι αρκούδες είναι άκακες, αλλά λόγω όγκου σου δημιουργούν τρόμο. Ασφαλώς και φοβήθηκα όταν έπεσα πάνω της, αλλά αυτή ήταν πιο γρήγορη κι έφυγε πρώτη!» (γέλια). «Ερχόταν κατά πάνω μου, αλλά μόλις με είδε έστριψε».

Όπως μου τόνισε «δεν υπάρχει καταγεγραμμένη αναίτια επίθεση αρκούδας σε άνθρωπο…». Μόνο φέτος είδε δύο. Το χειμώνα, εξηγεί, πέφτουν σε ύπνο –«κι όχι σε χειμερία νάρκη. Σε νάρκη πέφτουν τα ερπετά, όχι οι αρκούδες».

Κι επειδή καλοκαίρι χωρίς μπάνιο δεν γίνεται, μέσα σε πέντε λεπτά περπάτημα από τον ξενώνα, μπορείς να βρεθείς για μια βουτιά στο ποτάμι –μάλιστα στην θέση «Κολυμπι» υπάρχει ένα βατό μονοπάτι, κατάλληλο και για παιδιά. Φυσικά υπάρχουν και μακρύτερες επιλογές, προς το Καταφύγιο ή την Βάλια Κάλντα.

Και μια και ο λόγος για τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου, από την Βωβούσα ξεκινά μια εκπληκτική διαδρομή που οδηγεί στην Βάλια Κάλντα μέσα σε 4 ώρες. Υπάρχει και μια ακόμα πιο δύσκολη και πολύωρη διαδρομή που οδηγεί στις λίμνες Φλέγγες (7 ώρες). Ωστόσο, θα βρείτε και εύκολα περιπατητικά μονοπάτια για όλη την οικογένεια: πρόκειται για 4 κυκλικές διαδρομές, διάρκειας 1,5 ώρας.

Ναι, η Βωβούσα είναι ο παράδεισος των ορειβατών –ακόμα και των πλέον έμπειρων και ανθεκτικών. Όπως άλλωστε λέει, και πολύ σωστά, ο Αντώνης Σταγκογιάννης «η ομορφιά δύσκολα ανακαλύπτεται…».

Όσοι προλάβετε βρεθείτε στις 26 Ιουλίου, στη Βωβούσα για να απολαύσετε την αυθεντική γιορτή της Αγίας Παρασκευής: οι χοροί  και τα τραγούδια παρασύρουν τους πάντες μέχρι πρωϊας –και φυσικά τα τσίπουρα ρέουν…

 

ΙΝFO

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΩΒΟΥΣΑΣ

28/7-5/8

https://vovousafestival.g

ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΕΡΑΣΙΕΣ

  • +30 2656023003
  • +30 6976867042 (Αντώνης Σταγκογιάννης)
  • +30 6944578669 (Δημήτρης Χατζής)
  • info@kerasies.gr
  • www.kerasies.gr