Αυτή η ιστορία με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου αποκαλύπτει την μοναδική ικανότητα αυτοκαταστροφής της χώρας.

Αν έχει άδικο και φούσκωσε το έλλειμμα το 2009 στο 15,3% του ΑΕΠ από το 5% που ισχυρίζονται κάποιοι κύκλοι, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.

H οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά ξεκίνησε την καριέρα της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον to 1980. Το 1991-93 εργάστηκε ως Διευθύντρια του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα και ήταν Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περίοδο 2004-09. Είναι η πλέον ενημερωμένη για το ελληνικό χρέος και το τρόπο που έφτασε στα δυσθεώρητα ύψη των 325 δις.

Δηλώνει πως αν η δικαιοσύνη αποδεχθεί απάτη στα στοιχεία Γεωργίου, δεν χρειαζόμασταν τόσα δις δάνεια, ούτε μνημόνια. Θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την ολική επιστροφή και ταυτόχρονα που πήγαν τα επιπλέον χρήματα.

Έχουμε χάσει τη μπάλα αντί να κυνηγάμε την ουρά μας να αναζητήσουμε τα πρόσωπα που έδιναν τα στρεβλά στοιχεία το 2009. Η ΕΛΣΤΑΤ μέχρι τότε ήταν μια υπηρεσία που υπαγόταν στην Γενική Γραμματεία του ΥΠΟΙΚ και ο υπουργός σήκωνε το τηλέφωνο και έλεγε «φτιάξτε τα νούμερα γιατί είναι μεγάλο το έλλειμμα».

Τα πράγματα για τις Βρυξέλλες και τους εταίρους είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση απόλυτα, άσπρο – μαύρο:

1. το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,1% του ΑΕΠ

2. η μεθοδολογία μπορεί να είναι μόνο η μεθοδολογία της eurostat δηλαδή η ESA 95 και αργότερα η ESA 2010.

3. εκ της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ κανένα εθνικό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει ή να πιστοποιήσει τη μεθοδολογία της Eurostat

4. τα στοιχεία του 2010 πιστοποιήθηκαν από τη Eurostat, μετά από επιτόπιο έλεγχο της Eurostat και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν,

5. το Συμβούλιο των κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει δεχθεί αυτά τα στοιχεία – και πάλι κανένα εθνικό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα επί αποφάσεων του Συμβουλίου των Κ-Μ.

6. Η Ελλάδα δεν “εντάχθηκε στα μνημόνια” με έλλειμμα 15,1% αλλά με έλλειμμα 12,5% που αναθεωρήθηκε τον Απρίλιο του 2010 σε 13,7%. Το 15,1% ήταν η τελική καταγραφή τον Οκτώβριο του 2010.

7. όλα τα παραπάνω αποτελούν νόμο του κράτους και οφείλουν να παράγουν έννομες συνέπειες.

Το τελευταίο σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να στηρίξει την ιδέα που πιθανώς έχει για το “τι θα μπορούσε να είναι το έλλειμμα του 2009”, πρέπει να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ ενάντια στο ελληνικό δημόσιο και την Eurostat.

Για τις Βρυξέλλες, τα κράτη μέλη και την παγκόσμια στατιστική κοινότητα, τη σήμερον ημέρα, αν κάποιος λέει ότι το έλλειμμα δεν ήταν 15,1% αλλά ήταν 4 ή 5%, τότε το κάνει είτε από δόλο, προσπαθεί δηλαδή συνειδητά να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, είτε από ανεπάρκεια. Οι λογιστικοί κανόνες ESA 95 και ΕSA 2010 δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Πρώτα λοιπόν κοροϊδεύαμε οι Ελληναράδες με τα Greek Statistics και μετά μας υπερχρέωσαν οι εταίροι μας. Τα θέλαμε και τα πάθαμε και μετά από μια τριετία θα προσπαθήσουμε να βγούμε στις αγορές στα επίπεδα του 2014. Επανήλθαμε στην κανονικότητα όπως λέει ο πρωθυπουργός με επιτόκια δανεισμού για το 10ετές ομόλογο, της τάξης 4,5-4,7% όταν η Πορτογαλία δανείζεται με 3% και έχει προεξοφλήσει το δάνειο της στο ΔΝΤ(10 δις).

Όταν οι άλλες χώρες σηκώνουν τα μανίκια, δουλεύουν ενωμένες και προσηλωμένες εμείς πάμε για μπάνια.