Βαθιά τομή στο καθεστώς παροχής ελληνικής ιθαγένειας επιφέρει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών άμεσα.

Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και ο γενικός γραμματέας Λάμπρος Μπαλτσιώτης παρουσίασαν το νέο σύστημα που στόχο έχει την επιτάχυνση της διαδικασίας, τη αυτοματοποίηση της για να επιδέχεται ανθρώπινη παρέμβαση και την ψηφιοποίηση όλων των φακέλων των αιτούντων.

Πιο συγκεκριμένα θεσμοθετείται ένα τεστ όπου οι υποψήφιοι θα απαντούν σε 20 από τις 30 ερωτήσεις που θα επιλέγονται τυχαία την ημέρα της εξέτασης. Για την διευκόλυνση των αιτούντων θα βρίσκονται αναρτημένες και οι απαντήσεις της συνολικής ύλης των 300 ερωτήσεων, εφαρμόζουμε

Ταυτόχρονα με τις 13 επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί θα πραγματοποιούνται και προφορικές συνεντεύξεις όπου θα ελέγχεται η επικοινωνιακή επάρκεια, η γνώση της γλώσσας και η φορολογική ταυτότητα τους.

Μέχρι τώρα το διάστημα αποδοχής της πολιτογράφησης των ενηλίκων έφτανε ακόμα και τα έξι χρόνια, γεγονός απαράδεκτο σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στόχος να εξυπηρετηθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες γρήγορα και όσοι ζουν στη χώρα και δεν καλύπτονται από την άδεια παραμονής τους.

Πιο βατά θα είναι τα πράγματα για ηλικιωμένους άνω των 65, τα άτομα ΑΜΕΑ, τα άτομα με ψυχικά νοσήματα και οι ιθαγενείς ΡΟΜΑ. Ο συνολικός αριθμός φτάνει τις 800.000, σχεδόν το 8% του πληθυσμού της χώρας.

Όσο αφορά τα παιδιά δεύτερης γενιάς δεν επηρεάζονται καθόλου και πάνω από 250.000 άτομα θα ικανοποιηθούν άμεσα εφόσον έχουν 12 χρόνια νόμιμης παραμονής.

Οι προσδοκίες για το εγχείρημα είναι να εξαλείψουμε τις ‘γνωριμίες’, να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος, να πέσει ο χρόνος αποδοχής στο μισό, να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου σε κάθε πολίτη που διαβιώνει στην κοινωνία μας, πρόσθεσε ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων και η ενσωμάτωση των υπηρεσιών που δέχονται τις αιτήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών.

Να σημειωθεί πως αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι μεταβάλλοντας την δεξαμενή ψηφοφόρων.