Η δέσμευση της χώρας στο αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών για τον επόμενο μισό αιώνα , αποτελεί το διαβατήριο για την αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Βέβαια οι αδίστακτοι κερδοσκόποι γίνονται τώρα καλοδεχούμενοι υποστηρικτές της προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα να δείξει πως είμαστε στο σωστό δρόμο.

Όμως είναι αυτή η πραγματικότητα; Το νόμισμα έχει δύο όψεις πάντα, οι αριθμοί μπορεί να βελτιώνονται. να έχουμε 100% πληρότητα στους τουριστικούς προορισμούς αλλά οι Έλληνες διακοπές πήγαν χωρίς να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Το 1/3 της πρώτης δόσης φορολογίας εισοδήματος δεν καταβλήθηκε και η κυβέρνηση αναμένει να εισπράξει 27 δις μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτά θα προέλθουν πέρα από το εισόδημα , από τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

Η Fitch παίζει το παιχνίδι της όπως το έπαιζε και το Δεκέμβριο του 2009 που μας υποβάθμισε από Α- σε ΒΒΒ+.

Η αναβάθμιση  κατά μία βαθμίδα, σε B- από CCC  είναι κίνηση ψυχολογίας διατηρώντας και το θετικό outlook.

Θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί με σταθερό ρυθμό, στηριζόμενη από την συνεχιζόμενη ευθυγράμμιση με τους όρους του προγράμματος και το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, την διατηρήσιμη ανάπτυξη και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ως το 2020.

 

Το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία του οίκου ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα δώσει στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους το 2018. Στην ανακοίνωσή του στις 15 Ιουνίου, η ευρωομάδα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να υλοποιήσει μια σειρά μετρων ελάφρυνσης του χρέους, με στόχο να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια. Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών, κάτι που θα βοηθήσει την πρόσβαση της Αθήνας στις αγορές κεφαλαίων μετά το τέλος του προγράμματος.

Κατά την άποψη της Fitch, το πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει πιο σταθερό και το ρίσκο ανατροπής των πολιτικών του προγράμματος από κάποια μελλοντική κυβέρνηση είναι περιορισμένο.