Την παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή στον 10ο ετήσιο Εθνικό Συνέδριο για τη Ναυτιλία, στο Αμβούργο, αντιλήφθηκε η καγκελάριος Μέρκελ.

Και όταν ήρθε η ώρα της ομιλίας της, τρεις φορές αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στον Ελληνα Υπουργό. Σημείωσε ότι ήταν ο μόνος Ευρωπαίος υπουργός που παρέστη σε αυτό το πολύ σημαντικό για τη γερμανική ναυτιλία Συνέδριο.

Την τρίτη φορά, που αναφέρθηκε στον κ. Κουρουμπλή, η Γερμανίδα καγκελάριος το έκανε για να τονίσει πόσο ασφαλή είναι τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πόσο σημαντική είναι η δουλειά που κάνει το Λιμενικό Σώμα. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης και κάλεσε τους Συνέδρους να χειροκροτήσουν την Ελλάδα.

 

Μετά το τέλος των εργασιών του Συνεδρίου, η κ. Μέρκελ συνάντησε τον κ. Κουρουμπλή.  Παρουσία του Δημάρχου του Αμβούργου Olaf Scholz και του Υφυπουργού  Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και Συντονιστή Ναυτιλίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, Uwe Beckmeyer, η καγκελάριος χαιρέτισε τον Ελληνα υπουργό και του είπε: «Μαθαίνω ότι είστε ο σημαντικότερος υπουργός στην Ελλάδα, αφού τα θέματα γύρω από τη Ναυτιλία τα προστατεύει και το Σύνταγμα».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους ναυτιλιακούς κύκλους η καγκελάριος γνωρίζει την τάξη των υπουργείων, γνωρίζει ωστόσο και τα προβλεπόμενα από το ελληνικό σύνταγμα για τη ναυτιλιακή φορολογία.