Mε δύο μεγάλα μέτωπα  παλεύουν από χθες το βράδυ οι πυροσβέστες στην Ανατολική Μάνη. Έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια στις περιοχές του Κότρωνα και του Παρασύρου. Στο Σκουτάρι μία κατοικία παραδόθηκε στις φλόγες.

Η φωτιά στη Μάνη είναι τόσο ισχυρή που γίνεται ορατή από τα Κύθηρα. Στην πυρκαγιά στην περιοχή του Κότρωνα επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 54 ατόμων ενώ παράλληλα στην περιοχή του Παρασύρου καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το πρωί του Σαββάτου στον Πύρριχο Λακωνίας και είχε χαρακτηριστεί ως «ακίνδυνη» καθώς έκαιγε χαμηλή βλάστηση και σε πετρώδες έδαφος.

«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Λακωνικού Τύπου η φωτιά έχει κάψει σπίτια στον Κότρωνα και στον οικισμό Χαλικιά Βάττα, ενώ έχει επεκταθεί προς Φλομοχώρι. Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη λόγω των ανέμων και οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο, με το φόβο για το τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα ακριβής εικόνα για τις καταστροφές.

Σύμφωνα με το lakonikos.gr καίγονται σπίτια και στον οικισμό Παρασυρός. Η φωτιά κατευθύνεται προς Σκουτάρι από τη μια πλευρά και προς το όρος Σαγιά από την άλλη. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ τουλάχιστον.

Η κυρία Τζανατέα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».

Ακόμη, η κυρία Τζανετέα ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά». Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».

Για σήμερα, η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται επί ποδός σε όλη την χώρα, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι αυξημένος.

Υπήρχαν μαρτυρίες ότι έχει αρχίσει η εκκένωση του Κότρωνα με καΐκια και αλλά πλωτά μέσα ήδη από το βράδυ της Κυριακής, όμως στις 22:30 Πυροσβεστική και Λιμενικό ενημέρωσαν πως ακόμα δεν έχει αρχίσει η απομάκρυνση κατοίκων αλλά βρίσκονται σε ετοιμότητα εάν κριθεί απαραίτητο.

Οι άλλες φωτιές:

Πυρκαγιά αυτή την ώρα σε Μαυρομάτι Αλιάρτου στην Βοιωτία. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, επιχειρούν 22 πυροσβέστες και 9 οχήματα.

Καίγεται δάσος στη Φθιώτιδα Αυτή την ώρα καίγεται δασική έκταση στην περιοχή Ροβολιάριο Μακρακώμης στη Φθιώτιδα. Δώδεκα πυροσβέστες και 6 οχήματα επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Φωτιά που είχε ξεσπάσει το απόγευμα της Κυριακής στην Κεφαλονιά και κατέστρεψε δασικές εκτάσεις, βρίσκεται πλέον σε ύφεση.