Η Βενετία επικράτησε (78-81) στο Τρέντο και με 4-2 νίκες πήρε το πρωτάθλημα στο μπάσκετ μετά από 74 χρόνια!

Πέρασαν 3/4 ενός αιώνα απο την τελευταία φορά που η ομάδα μπάσκετ της Βενετίας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια. Ήταν το 1943 όταν ο Duce Μουσολίνι διένυε τους τελευταίους του μήνες ως δικτάτορας της Ιταλίας. Η Βενέτσια έφτασε στους τελικούς ως 2η της κανονικής περιόδου. Απο την άλλη ο Αετός του Τρέντο έφτασε ως 4ος αλλά πήρε το πλεονέκτημα έδρας διότι διέλυσε στα ημιτελικά την πρώτη Ολίμπια Μιλάνο.

Οι Βενετσιάνοι έκαναν για τελευταία φορά το ταξίδι 210 χλμ. στα  βορειοδυτικά τους, ως την πρωτεύουσα του Τρεντίνου / Νοτίου Τιρόλου. Το Τρέντο είναι χτισμένο πάνω στην κοιλάδα του ποταμού Άντιτζε και στριμώχνεται ανάμεσα σε πέντε ανατολικές κορυφές των Άλπεων. Οι αετοί ήθελαν τη νίκη για να στείλουν τη σειρά σε 7ο παιχνίδι, αλλά τελικά οι λέοντες της Βενετίας τους πήραν τον τίτλο μέσα στο παλατάκι τους.

Μεταξύ των κύριων πρωταγωνιστών της φετινής πορείας των πρωταθλητών ήταν και τρεις πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού. Ο δυο φορές νταμπλούχος Ελλάδας (2013,2014), Μάικ Μπράμος έβαλε το ηρωικό νικητήριο buzzer beater τρίποντο, στον προτελευταίο αγώνα και χάρισε το 3-2 στην Βενέτσια. Επίσης ο κυπελλούχος Ελλάδας 2016 Μάρκεζ Χέινς ήταν καθοριστικός στο χθεσινό ματς με 14 πόντους. Τρίτος ο Ουρουγουανός κυπελλούχος το 2015 Εστέμπαν Μπατίστα με 5π.

Το Τρέντο προηγήθηκε με 31-20 περίπου στα 16′ του αγώνα. Η Βενέτσια όμως εξαφάνισε όλη τη διαφορά πριν ακόμα λήξει το ημίχρονο (36-35). Στο δεύτερο μέρος η Βενέτσια συνέχισε να «σκοτώνει» από το τρίποντο με 3/3 του Έτζιμ και συνολικά 13/31, ενώ η Τρέντο δε μπορούσε να ακολουθήσει μόνο με τα 5/24 που έβαλε. Οι διαφορές  ήταν συνεχώς κοντά στους δέκα  πόντους για τους φιλοξενούμενους.

Προς το τέλος ο ηρωικός Ντόμινικ Σάτον της γηπεδούχου, παραλίγο να ανατρέψει μόνος του το παιχνίδι με φοβερή συνολικά εμφάνιση. Πέτυχε 23 πόντους, κέρδισε 13 ριμπάουντ και 10 φάουλ. Το σκορ έγινε 78-79 με 7″ για τη λήξη. Η Βενέτσια έβαλε 2/2 βολές και η Τρέντο έχασε δυο τρίποντα για την ισοφάριση στο χρόνο που της απέμεινε. Παρέμεινε λοιπόν το τελικό 78-81.

Η ομάδα του Ντε Ραφαέλε σήκωσε το τρόπαιο μέσα στο Τρέντο. Οι οπαδοί περίμεναν την ομάδα μέχρι τις 3:30 το πρωι πίσω στη Βενετία  για να πανηγυρίσουν μαζί το τρίτο πρωτάθλημα. Η γιορτή θα συνεχιστεί σήμερα στο «Μεγάλο Κανάλι» της πρωτεύουσας του πάλαι πανίσχυρου Ενετικού ναυτικού κράτους της Μεσογείου.

Η Βενετία θα αγωνιστεί και του χρόνου στο FIBA Champions League, ενώ η Τρέντο που έμεινε άτιτλη θα παίξει στο Eurocup. Στην Ευρωλίγκα θα παίξει και πάλι η Μιλάνο λόγω του συμβολαίου εξασφαλισμένης συμμετοχής που έχει.