Ειδικεύεται μέρα με τη μέρα στις γκάφες η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Μετά την εσπευσμένη ανάκληση  προηγούμενης   απόφασής της  που είχε στόχο την κήρυξη ως διατηρητέων κτηρίων του Ελληνικού τα οποία είχαν κριθεί ως μη διατηρητέα από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ, επισκέφθηκε σήμερα τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και αποφάνθηκε πως το ταφικό μνημείο είναι «μακεδονικό» (δηλαδή της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου) που έχει αμφισβητηθεί από την επιστημονική κοινότητα.

Κι όταν είδε τις αντιδράσεις προέβη σε ακόμη μεγαλύτερη γκάφα. Δήλωσε  ότι «θα τοποθετηθεί επί της χρονολόγησης αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη  (…)».

Από πού κι ως πού, μία υπουργός θα προβεί σε χρονολόγηση ενός μνημείου; Ποιός είπε στην κ. Κονιόρδου ότι είναι δουλειά της να υπεισέλθει σε επιστημονικά ζητήματα τα οποία θα κριθούν από τους ειδικούς σε βάθος χρόνου, όταν εκείνη θα έχει πλέον επιστρέψει στα σανίδια του θεάτρου;

Εμείς κρατάμε από τις δηλώσεις της κ. Κονιόρδου ότι «χρειάζεται να σεβαστούμε το μνημείο στον τύμβο Καστά» και ότι  το ΥΠΠΟΑ, θα βοηθήσει ώστε να αναδειχθεί το μνημείο και να καταστεί προσβάσιμο στο κοινό.

Αφού ξεναγήθηκε σε όλο το χώρο και θαύμασε το σύνολο των ευρημάτων του λόφου Καστά που ξεκινούν από τα αρχαϊκά χρόνια, η υπουργός  ανακοίνωσε ότι αρχίζει νέα φάση εργασιών τον Τύμβο Καστά και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, χάρη στη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη των έργων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. Ευρώ, και στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας- Βουλγαρίας INTERREG με προϋπολογισμό 1 εκατ. Ευρώ.

«Γνωρίζω αυτόν το χώρο από παλιά όταν ερχόμαστε για παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας με το Θεσσαλικό Θέατρο. Είναι σπουδαίος και θα αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών» είπε στους δημοσιογράφους των  ΜΜΕ της Β. Ελλάδας.

Η νέα φάση εργασιών θα προχωρήσει με βάση τις εγκεκριμένες μελέτες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που προβλέπουν συστηματική στερέωση και αποκατάσταση τόσο της μορφής του Τύμβου όσο και του ταφικού περιβόλου, με στόχο, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ελεγχόμενης επισκεψιμότητας. Έχει  δρομολογηθεί, όπως είπε,  η απαλλοτρίωση του συνόλου των ομόρων αγροτεμαχίων, η οποία είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και την προστασία ολόκληρου του μνημείου.

Μέσα στο μνημείο, πρόθεση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ είναι να αναδιατάξουν και να αραιώσουν τα εσωτερικά υποστυλώματα του θόλου, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να «διαβάσουν» το μνημείο. Επίσης θα στεγαστεί ο χώρος του προθαλάμου με κέλυφος προστασίας και θα γίνει συντήρηση των ψηφιδωτών και των μαρμαροθετημάτων.

Στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο θα δημιουργηθούν διαδρομές στην περιοχή του Μουσείου, του βόρειου τείχους και των παλαιοχριστιανικών βασιλικών.