Οι αρχαίοι θαύμαζαν τα γλυπτά και ως έργα ζωγραφικής γιατί δεν ήταν λευκά όπως τα βλέπουμε σήμερα, αλλά πολύχρωμα.

Μάλιστα, όταν κάποτε ρώτησαν τον μέγιστο των αρχαίων γλυπτών Πραξιτέλη, ποια γλυπτά του θεωρεί τα καλύτερα, εκείνος απάντησε: αυτά που έχει ζωγραφίσει ο Νικίας.

Σε αυτόν τον άγνωστο κόσμο των πολύχρωμων αγαλμάτων επιθυμεί να μυήσει το κοινό το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του «Ανοικτό Μουσείο» οργανώνει επιτόπιες ξεναγήσεις σε συγκεκριμένα έργα που διαθέτουν ίχνη χρώματος.

Τις ξεναγήσεις αναλαμβάνει το ειδικευμένο προσωπικό του μουσείου στη  συντήρηση. Το ραντεβού είναι την Πέμπτη 20 Απριλίου 12 μ. και το θέμα συζήτησης εστιάζεται στα «Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς».

Τα αρχαία χρώματα είναι σήμερα δισδιάκρητα από τη μακροχρόνια παραμονή των γλυπτών στο έδαφος. Σε μερικές περιπτώσεις ωστόσο έχουν παραμείνει αχνά υπολείμματα  τα οποία αν και δεν είναι όλα ορατά με γυμνό οφθαλμό, μπορούν να ανιχνευτούν με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Οι συντηρητές του ΕΑΜ, σημειώνουν πως «χρησιμοποιώντας μη καταστροφικές τεχνικές είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό την αρχική πολύχρωμη ή και επιχρυσωμένη εικόνα των αρχαίων αγαλμάτων».

Οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθήσουν  επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι για την παρακολούθηση των παρουσιάσεων απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο καθώς και η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του μουσείου. Έναρξη δηλώσεων μισή ώρα πριν την παρουσίαση.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο): Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Παρασκευή 08:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή 09:00-16:00

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ: 213214 4891 Fax: 210 8213573

Email: eam@culture.gr , Ιστότοπος: www.namuseum.gr