Της Ευρώπης Κοσμίδη

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών ανέδειξε νικητή τον κεντρώο – φιλελεύθερο Εμμανουέλ Μακρόν με δεύτερη την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Παρατηρώντας τις αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είδα πως για μία ακόμα φορά ίσως κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Το γεγονός ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν ήρθε πρώτος στις εκλογές, είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός, που δεν μπορεί όμως να κρύψει το δυσάρεστο.

Το ακροδεξιό κόμμα αυξάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά του και ήδη η επικεφαλής του είναι στον δεύτερο γύρο και διεκδικεί την προεδρία μιας εμβληματικής Ευρωπαϊκής χώρας, της Γαλλίας. Της Γαλλίας του διαφωτισμού, των κοινωνικών αγώνων, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Της χώρας της γαλλικής επανάστασης.

Η Γαλλία είναι μία χώρα σύμβολο για την Ευρώπη και όσο και να μας χαροποιεί η πρωτιά του Μακρόν και η διαφαινόμενη νίκη του, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στην απαισιόδοξη και εκκωφαντική άνοδο της άκρας δεξιάς.

Κοιτώντας τα αναλυτικά στοιχεία των γαλλικών εκλογών, είδα πως τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν ψήφισαν Λεπέν σε αντίθεση όμως με την περιφερειακή Γαλλία, τις αγροτικές και εργατικές τάξεις, που στράφηκαν προς την άκρα δεξιά.

Αυτό είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που δεν το βλέπουμε πρώτη φορά. Στην Βρετανία, στο δημοψήφισμα για το Brexit είδαμε ακριβώς το ίδιο στοιχείο. Τα πιο φτωχά στρώματα να ψηφίζουν υπέρ της εξόδου σε πλήρη αντιδιαστολή με το city του Λονδίνου. Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη επίσης από εκείνους που ένιωθαν στο περιθώριο της σύγχρονης εποχής.

Συνεπώς βλέπουμε όλο και περισσότερο εκείνοι που νιώθουν «εκτός συστήματος» να ριζοσπαστικοποιούνται και να στέλνουν «μηνύματα» προς τα κέντρα εξουσίας. Το ζήτημα είναι αυτά τα μηνύματα η δική μας Ευρώπη να τα λάβει και να αλλάξει.

Η Ευρώπη είμαστε εμείς. Είμαστε οι λαοί της, η ιστορία της και ο πολιτισμός της. Η Ενωμένη Ευρώπη αποτέλεσε και αποτελεί το πιο τέλειο εγχείρημα στην σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία. Ένα μοντέλο πρότυπο για το πώς ενωμένοι οι λαοί, ζουν αρμονικά και πετυχαίνουν με Δημοκρατία και ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία.

Αυτό το οικοδόμημα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα και η δυσπιστία των λαών απέναντι του όλο και μεγαλώνει. Αυτό είναι για μένα το μήνυμα και  από τις πρόσφατες γαλλικές εκλογές που δεν πρέπει να μας διαφύγει και πάλι.

Με την ελπίδα πως ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν θα πετύχει την ερχόμενη Κυριακή μία νίκη για λογαριασμό όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας του, εύχομαι αυτό να μην βάλει κάτω από το χαλί τα υπαρκτά προβλήματα και να ερμηνεύσει λάθος τον συνεχώς αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό.

Γιατί στην Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουν δεν είναι επιτυχία απλά η ήττα της Λεπέν, αλλά η πλήρης αποδόμηση και συρρίκνωση των πολλών Λεπέν που υποβόσκουν και βρίσκουν εύφορο έδαφος τα τελευταία χρόνια στην δική μας Ευρώπη. Αυτή που ονειρευόμαστε και θέλουμε.

 

* Η Ευρώπη Κοσμίδη είναι πολιτικός μηχανικός και πολιτευτής με την ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής.