Μπορεί οι θεσμοί να επέστρεψαν, αλλά ο δρόμος είναι στρωμένος με πολλά εμπόδια μέχρι να φτάσουμε στην επικύρωση της συμφωνίας.

Πρώτο θέμα, από πότε θα μειώνονται οι συντάξεις. Η εφαρμογή του υπολογισμού των συντάξεων με τον κατρουγκάλειο νόμο να γίνει μέσα στην πενταετία 2020-2025 κατά την κυβέρνηση, ενώ άμεσα από το 2020 ζητά η άλλη πλευρά.

Ακολουθεί το ίδιο μοτίβο για το αφορολόγητο με διετή προσαρμογή (2019-2020) να θέλει η ελληνική πλευρά, ενώ άμεσα στη λήξη του προγράμματος από το 2019 στα επίπεδα των 6.000 ευρώ οι εταίροι.

Το επόμενο αγκάθι, η μείωση των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος, με την ελληνική πρόταση να κατεβάζει το πρώτο κλιμάκιο στα 12.000 ευρώ και τα κλιμάκια να θέλουν ολική μεταβολή.

Πάμε και στα περίφημα αντίμετρα, όπου εμείς προτείνουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε αντιπαραβολή με επέμβαση στις εισφορές ή τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων από τους δανειστές.

Τέλος, έχει βαλτώσει και το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών: να αγγίζει μόνο τα νέα «κόκκινα» δάνεια επιθυμεί η ελληνική πλευρά, ενώ η άλλη πλευρά ζητά για όλα τα κατασχεμένα ακίνητα. Θεωρείται κομβικό σημείο η επίλυσή του, αφού θα απελευθερώσει τις τράπεζες και θα φανεί στην άκρη του τούνελ η άρση των capital controls.

Η καθυστέρηση δημιουργεί αβεβαιότητα και στους τραπεζίτες (ΕΕΤ) που συναντήθηκαν με τους θεσμούς στο «Χίλτον». Βλέπουν αντίκτυπο στα «κόκκινα» δάνεια και στην αύξηση εκροής καταθέσεων με 2,2 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017.