Ισχνή η παρουσία αρχαιολόγων στην διαμαρτυρία έξω από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την απόσυρση από την σημερινή ημερήσια διάταξη του Σχεδίου Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Μελέτης του Μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού ώστε να προηγηθεί κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου.

Δεν ήταν πάνω από 50 άτομα μαζί με περίοικους της περιοχής του Ελληνικού οι οποίοι αντιτίθενται επίσης στην επένδυση. Αρχικά μια ομάδα εκπροσώπων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ζήτησε και παρέστη στο Συμβούλιο όπου εξέφρασσε το αίτημα απόσυρσης του Ελληνικού από τα υπό συζήτηση θέματα. Τα μέλη του ΚΑΣ άκουσαν το αίτημα και συνέχισαν την συνεδρίαση με τα προγραμματισμένα θέματα καθώς δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα για την εξέταση του επίμαχου θέματος.

Γιατί όμως δεν υπήρχε σθεναρή παρουσία των αρχαιολόγων ενώ ο ΣΕΑ έχει ζητήσει ακόμη και την «απόσυρση» της Λυδίας Κονιόρδου; Οσοι γνωρίζουν τις εσωτερικές αντιπαλότητες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα του Πολιτισμού προτιμούν να μένουν μακριά. Η περίπτωση του Ελληνικού προσφέρεται για ένα ακόμη παιχνίδι διγλωσσίας στην Κυβέρνηση προκειμένου να μην προχωρήσει τίποτα.

Απόδειξη πως την ώρα της στάσης εργασίας των αρχαιολόγων και της συγκέντρωσης έξω από τα γραφεία του Υπουργείου Πολιτισμού, έβγαινε στο ραδιόφωνο ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και εμμέσως πλην σαφώς δικαίωνε τον αγώνα του Σωματείου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Τασσόταν δηλαδή, κατά της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου η οποία προ ημερών υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. ώστε να μην χρειαστεί να γίνει κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου με συνέπεια κι άλλη καθυστέρηση του έργου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι η κήρυξη της έκτασης σε αρχαιολογικό χώρο, δεν θα βλάψει την επένδυση, όπως δεν έβλαψε και τα Χανιά την πατρίδα του απ΄όπου τυχαίνει να κατάγεται και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ , η ευνοούμενή του, Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεάκη.

Αν στο παζλ προσθέσει κανείς την κόντρα που υπάρχει μεταξύ της γενικής γραμματέα και της υπουργού στο ΥΠΠΟΑ, αντιλαμβάνεται γιατί υπάρχει αυτή διγλωσσία για το έργο του Ελληνικού. Εχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε ποιός τελικά θα επικρατήσει.