Η ΕΕ, μαζί με τα κράτη μέλη της και την ΕΤΕπ, είναι, παγκοσμίως, ο μεγαλύτερος δωρητής για το κλίμα: 21,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα μόνο το 2018.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Η ΕΕ έχει κάνει σημαντική πορεία όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Έχει υιοθετήσει διάφορες σημαντικές πολιτικές και προγράμματα χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος εμπορίας εκπομπών για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του τομέα της ενέργειας, των ενεργειοβόρων βιομηχανιών και της αεροπορίας.

Η ΕΕ έχει επίσης εφαρμόσει πολιτικές που θέτουν νέα πρότυπα εκπομπών για οχήματα, αυξάνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προωθούν την ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ως αποτέλεσμα αυτών των δράσεων, η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τόσο τους δικούς της στόχους για το 2020 για τη μείωση των εκπομπών όσο και τις δεσμεύσεις της από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία;

Η Πράσινη Συμφωνία είναι μια από τις καθορισμένες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η απάντηση της ΕΕ σε εκατομμύρια πολίτες που απαιτούν δράση για το κλίμα. Στόχος της είναι να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο έως το 2050. Για να γίνει αυτό, προτείνει μια φιλόδοξη σειρά μέτρων που περιλαμβάνει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης.

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση;

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμια κινητοποίηση. Καθώς η ΕΕ αντιπροσωπεύει μόλις το 7,5 % των παγκόσμιων εκπομπών, η δράση των άλλων είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της πρόκλησης με ουσιαστικό τρόπο.

Τι κάνει η ΕΕ για την προώθηση της δράσης για το κλίμα σε όλο τον κόσμο;

Η ΕΕ είναι κορυφαίος παράγοντας στη διεθνή σκηνή, συνεργάζεται με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, την προώθηση της διμερούς συνεργασίας και τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Για παράδειγμα, η ΕΕ είναι θερμός υποστηρικτής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που στόχο έχουν τη διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου και, εάν είναι δυνατόν, κάτω από τους 1,5 βαθμούς, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία του Παρισιού. Συνεργαζόμαστε επίσης με τους εταίρους μας της G20, τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη (ΑΜΝΚ), τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ) και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αυτό το έργο περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση διμερών συμφωνιών για την προώθηση της ανάπτυξης τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και βιώσιμων επιχειρηματικών σχέσεων με χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Βραζιλία και η Ινδία.

Η Πράσινη Συμφωνία αντιμετωπίζει την παγκόσμια πτυχή της κλιματικής αλλαγής;

Η Πράσινη Συμφωνία είναι μια μοναδική ευκαιρία για την παγκόσμια ηγετική θέση της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή. Καθορίζει ότι η ΕΕ θα αναπτύξει ισχυρότερη «διπλωματία πράσινων συμφωνιών» που θα επικεντρώνεται στο να πείσει και να στηρίξει άλλους να προωθήσουν μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Δίνοντας ένα αξιόπιστο παράδειγμα και ακολουθώντας τη διπλωματία, την εμπορική πολιτική, την αναπτυξιακή στήριξη και άλλες εξωτερικές πολιτικές, η ΕΕ θα είναι αποτελεσματικός υποστηρικτής μιας πιο φιλόδοξης δράσης για το κλίμα.

Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα της «πράσινης διπλωματίας» σε δράση;

Η ΕΕ, μαζί με τα κράτη μέλη της και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), είναι ο μεγαλύτερος δωρητής για το κλίμα στον κόσμο, έχοντας παράσχει 21,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα μόνο το 2018. Μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, στο Βανουάτου, η ΕΕ συλλέγει δεδομένα σχετικά με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών για να βοηθήσει τη χώρα να προσαρμοστεί και να αντισταθεί καλύτερα στα ακραία φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν με αυξημένη συχνότητα. Στην Ινδονησία, η ΕΕ βοηθά στην αποκατάσταση ευπαθών ακτών άνω των 20 χιλιομέτρων. Παρόμοιες πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται στη Γάζα, στις Μαλδίβες, στην Κούβα, στην Τανζανία, στην Κένυα, στην Ινδονησία και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ποια είναι η θέση της εκστρατείας #BeTheWave σε αυτές τις προσπάθειες;

Η εκστρατεία #BeTheWave είναι ένας απλός, διαδραστικός τρόπος με κοινωνικό χαρακτήρα που αναδεικνύει πώς οι μικρές πράξεις μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές. Με την ενδυνάμωση των ήδη εμπλεκόμενων και κοινωνικά ενεργών νέων ώστε να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις σε τοπικό επίπεδο, η ΕΕ συμβάλλει περαιτέρω στην υλοποίηση των δικών της δράσεων για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ που σχετίζονται με το κλίμα.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ)