Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε την πολιτική του ατζέντα για το μέλλον της χώρας στην πρώτη εκδήλωση στο Σπόρτινγκ παρουσία αρκετού κόσμου κάθε ηλικίας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το θεατρικό έργο του Γ.Μανιώτη ”Το Δέντρο” σε ερμηνεία Νίκου Μαγδαληνού – Ένα έργο που ουσιαστικά θέτει τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα που φιλοδοξεί να απαντήσει πολιτικά το DiEM25

Νίκος Μαγδαληνός

Τη σκυτάλη πήρε ο συνιδρυτής του DiEM25, Γιάννης Βαρουφάκης και τάχθηκε υπέρ της δημιουργικής ανυπακοής. Η πολιτική πρόταση του DiEM25 για το τι πρέπει να γίνει άμεσα για να σταματήσει η Ελλάδα να ασφυκτιά σε μια Ευρώπη που αποδομείται, περιλαμβάνει 2 βασικούς στόχους:

Πρώτος, στόχος είναι η δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας.
Δεύτερος στόχος είναι η αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων

Τα φυλλάδια και οι αιτήσεις εγγραφής μέλους στο DiEM25

Οι στόχοι αυτοί  περνάνε μέσα από την αδιαπραγμάτευτη υιοθέτηση των 7 μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκαν αναλυτικά και στη Θεσσαλονίκη:

  • Μεγάλες και άμεσες μειώσεις όλων των φορολογικών συντελεστών – 18% ο μέγιστος ΦΠΑ, 20% ο μέγιστος φόρος των επιχειρήσεων, κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30.000.
  • Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους μέσω ανταλλαγών νέων ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις εξαρτώνται από την ανάκαμψη.
  • Στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το πολύ 1,5% του ΑΕΠ.
  • Άμεση ίδρυση Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών, που επιτρέπει την πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις εξωτραπεζικές πληρωμές, και που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για το κράτος καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης νέου προγράμματος καταπολέμισης της φτώχειας.
  • Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών με  μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς.
  • Μετατροπή Υπερταμείου-ΤΑΙΠΕΔ σε δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που δανείζεται με εχέγγυα την δημόσια περιουσία την οποία διαχειρίζεται με στόχο τις επενδυντικές ροές που αναβαθμίζουν την ίδια την δημόσια περιουσία. Μετοχές αυτής της νέας αναπτυξιακής τράπεζας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έτσι στηρίζονται με νέα κεφάλαια.
  • Σεβασμός στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα. Τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ-ΕΦΚΑ για μισθωτούς, οι οποίοι εντάσσονται στο ΙΚΑ & για νέες επιχειρήσεις, start-ups, που απαλλάσσονται για 5 χρόνια από ασφαλιστικές εισφορές.

 

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ΕΣΗΕΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στη  ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και στη δήλωση του πρωθυπουργού για συνολική λύση που θα περιλαμβάνει και το χρέος, σχολίασε:
«Χθες, το κοινοβούλιο εξευτελίστηκε άλλη μια φορά. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας προσποιήθηκαν ότι συμφωνούν με αυτά που ψήφισαν, και της αντιπολίτευσης ότι διαφωνούσαν με μέτρα που θα είχαν ψηφίσει εάν ήταν κυβέρνηση».