Ο απολογισμός της συμφωνίας που ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δύο όψεις. Το σίγουρο είναι πως δεν είναι πανάκεια και απαιτείται μεγάλος όγκος προσπάθειας επιβολής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Την θετική που επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση μιας δύσκολης διαδικασίας που αποτελεί το κλειδί για το χρέος. Μένει να δούμε χειροπιαστές δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για την αποκλιμάκωση του σε συνδυασμό με την συνέπεια της υπογραφής της κυβέρνησης.

Επίσης οι συλλογικές συμβάσεις θα μπορούν να επικρατούν των επιχειρησιακών από τον Σεπτέμβριο του 2018 και στο βάθος φαίνεται η έξοδος στις αγορές.

Τα αρνητικά σημεία είναι η ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους με την κατάργηση σειρά επιδομάτων, 50% το επίδομα θέρμανσης, τσεκούρι για όσους παίρνουν Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης(ΚΕΑ) και παύση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες.

Όλα αυτά για την πολυπόθητη ποσοτική χαλάρωση που έτσι όπως πάει θα είναι πλήρης αναισθησία για μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως την ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθούν τα νομοσχέδαι και μάλιστα τα αντίμετρα θα είναι σε ξεχωριστό άρθρο.

Αντιδράσεις κομμάτων

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως έγινε πολύ φασαρία για το τίποτα. Η αξιολόγηση καθυστέρησε πάνω από ένα χρόνο για να έρθει ένα 4ο μνημόνιο και έχει ο θεός πόσα ακόμη. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά μιλούν για παράδοση της χώρας, για αποτυχία της κυβέρνησης με υψηλό τίμημα. Το ΚΚΕ θεωρεί πως οι μόνοι που ευνοούνται είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωνε:

Ο Βασίλης Λεβέντης υπογράμμισε:

«Η Κυβέρνηση καθυστέρησε ένα χρόνο και τελικά υπέγραψε τα πάντα. Η αντιπολίτευση έλεγε «κάντε γρήγορα» και τώρα ισχυρίζεται ότι πρόκειται για συμφωνία ντροπής και παράδοσης της χώρας στους δανειστές.

Φοβούμαστε ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα παραμονής της χώρας στο ευρώ, χωρίς ευθύνη και σοβαρότητα, με μικρό-υπολογισμούς και τυχοδιωκτισμούς.

Εμείς ως Ένωση Κεντρώων είχαμε ζητήσει διάλογο και συνεννόηση, ακόμη και σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τέτοιου είδους συνεννοήσεις είναι άγνωστες στα δημοκρατικά ήθη της χώρας».

Η πιο εντυπωσιακή  κριτική είναι του κ. Φώτη. Ο συμπαθής πολιτικός εκτίμησε πως όλα πήγαν μια χαρά.

Πιο αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής της Ε.ΚΙ.Ε.Α.(Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς) Φώτη Κουβέλη:

Κάποια μέτρα αναμφίβολα θα επιβαρύνουν τους πολίτες, όμως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα προχωρήσει το θέμα της μείωσης του δημόσιου χρέους, σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, παρά το υψηλό πλεόνασμα 3,5%, στη χώρα μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης, καθώς απομένει η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στο σύνολό του, όπου τα χρήματα θα πέσουν στην πραγματική οικονομία.

«Είναι δικαιολογημένη -αν θέλετε- η καθυστέρηση της αξιολόγησης, διότι υπήρχε μια συνεχής, πραγματική διαπραγμάτευση για κρίσιμα ζητήματα -όπως εκτιμώ, τα οποία επιτέλους έτυχαν κάποιας θετικής ρυθμίσεως, κάποια μέτρα τα οποία αναμφισβήτητα έχουν την αρνητική τους βαρύτητα και θα δημιουργήσουν επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα σε κάποια στρώματα. Εκτιμώ όμως, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης η οποία έχει επέλθει, ανοίγει η συζήτηση και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, για το χρέος.»

O κ. Κουβέλης έβαλε και κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας: 

«Να συμφωνήσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αναφέρομαι στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, τι – δεν ήθελαν την αξιολόγηση, δεν ήθελαν τη συμφωνία; Κατά συνέπεια, τι υποστήριζαν και τι υποστηρίζουν; Να μην υπογραφόταν η αξιολόγηση -με όλα αυτά τα οποία περιέχει- και να έφευγε η χώρα από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και ειδικότερα από την Ευρωζώνη;»