Η Ένωση πέρασε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ  μετά από 10 χρόνια αλλά η Ελλάδα έχει πάρει την κατιούσα στην Ευρώπη. Οι πιθανοί αντίπαλοι και τι πρέπει να γίνει για να ανέβει και πάλι στην κατάταξη η χώρα.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Αυτό συνέβη διότι την τελευταία 5ετία οι νίκες και οι προκρίσεις των ελληνικών ομάδων είναι ελάχιστες. Φέτος τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Τρεις ομάδες αποκλείστηκαν στα προκριματικά ( Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος), ο Ολυμπιακός πήγε ομίλους αλλά πήρε μόνο μια ισοπαλία, η ΑΕΚ πέρασε και γύρο αλλά πέτυχε μόνο μια νίκη.

Η 15η θέση σημαίνει ότι ο πρωταθλητής της επόμενης σεζόν (του 2019) θα παίξει τρία προκριματικά αντί για δυο. Αν του χρόνου η Ελλάδα πέσει ακόμα και από την 15η θέση τότε θα βγαίνει στην Ευρώπη μία ομάδα λιγότερη (4 αντί 5). Η Ελλάδα μέχρι πριν 3-4 χρόνια ήταν μεταξύ 10ης και 12ης θέσης. Ενώ πριν 15 χρόνια με τις μεγάλες επιτυχίες του Παναθηναϊκού αλλά και κάποιες της ΑΕΚ, βρέθηκε ακόμα και στην 6η θέση ενώ έπεσε από την 8η το 2005.

Τις τελευταίες αγωνιστικές οι Ελβετικές, οι Τσέχικες και οι Βελγικές ομάδες έκαναν πολλές νίκες που τις εδραίωσαν πολύ παραπάνω απ΄την Ελλάδα. Ακόμα και οι Ολλανδία με αποκλεισμένες τις Άγιαξ και Αϊντχόβεν πέτυχαν δυο νίκες στο τέλος με Φέγενορτ και Φίτεσε που την κράτησαν ψηλά παρότι αποκλείστηκαν και αυτές.

Ελβετία, Τσεχία και Αυστρία συνεχίζουν με μία ομάδα επομένως για να τις ξαναπεράσει η Ελλάδα θα πρέπει οι ομάδες τους να αποκλειστούν γρήγορα και η ΑΕΚ ταυτόχρονα να πετύχει τουλάχιστον 3 νίκες που στην ουσία ισοδυναμούν με 2 προκρίσεις κάτι που φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο. Αρχικά λοιπόν η ΑΕΚ θα χρειαστεί άλλη μια πολύ καλή κλήρωση. Δεν υπάρχουν πια εύκολες ομάδες, αλλά οι Βικτόρια Πλζεν, Σάλτσμπουργκ και Μπράγκα μοιάζουν πιο βατές απ τις υπόλοιπες.

Οι πιθανοί αντίπαλοι:

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ

ΑΡΣΕΝΑΛ

ΛΑΤΣΙΟ

ΑΤΑΛΑΝΤΑ

ΛΕΙΨΙΑ

ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

ΜΠΡΑΓΚΑ

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΜΟΣΧΑΣ

ΖΕΝΙΤ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΠΛΖΕΝ