Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, με κύριο στόχο να καθοριστεί άμεσα ημερομηνία άφιξης των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Να προλάβει τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, τρέχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και να μπορέσει να μπει στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Εισερχόμενος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «είχαμε έντονες διαβουλεύσεις για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα. Το ΔΝΤ είναι ακλόνητο στις θέσεις του και ο στόχος μου είναι να τελειώσουμε μέχρι το τέλος της βδομάδας. Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών δεν παρουσιάζει πρόβλημα αλλά έχουμε πολύπλοκες μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ να κλείσουμε σε ένα πακέτο. Αν καταδείξουμε τη θετική έκβαση της προσπάθειας της Ελλάδας, θα μπορέσω να απαντήσω στο τέλος της διάσκεψης πότε θα γυρίσουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Η σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί κύριο μέλημά μας», κατέληξε.

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε η Ελλάδα πρέπει να δει το φως στο τούνελ της κρίσης και πρέπει να ολοκληρωθούν τα βήματα στην Αθήνα. Το ΔΝΤ είναι βασικός παράγοντας για τη συμφωνία και την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα και δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο Grexit.

Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε πως θα καταγραφεί η πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης σε τρεις τομείς: μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος.

Για να επιτευχθεί μια προ-συμφωνία η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω στην προνομοθέτηση μέτρων στο αφορολόγητο και στην πρόωρη εφαρμογή του κόφτη στις συντάξεις με αντάλλαγμα την ελάφρυνση σε φόρους και ΕΝΦΙΑ αν όλα εξελιχθούν ομαλά με τους στόχους του προγράμματος.

Το μοντέλο συμφωνίας σε δύο μέρη είχε ακολουθηθεί και στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου 2016, όπου είχε πάρει το χρόνο της η χώρα να παρουσιάσει στους θεσμούς περισσότερα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και είχε εξουσιοδοτήσει το EuroWorking Group της 24ης Οκτωβρίου να εκταμιεύσει τη υποδόση των 1,7 δισ. ευρώ.

Μπορεί λοιπόν να δοθεί μια χρονική παράταση για να ψηφιστούν στη Βουλή οι όροι για να εκταμιευθούν τα 6,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα πως δεν είναι φετίχ το αφορολόγητο.

Είναι πολύ της αριστερής μόδας η λέξη «φετίχ», αφού το είχε αναφέρει και ο Αλέξης Τσίπρας για το ευρώ.

Η συνεχής φορολογική αφαίμαξη των Ελλήνων μαζί με το τίμημα από την πώληση της Finansbank από τη Εθνική Τράπεζα αποδίδει καρπούς, αφού σήμερα η Ελλάδα κατέβαλε εμπρόθεσμα 2 δισ. ευρώ στον ESM  για την αποπληρωμή των δανείων της.

Εύσημα από Ρέγκλινγκ

«Η έγκαιρη πληρωμή δείχνει πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Αποτελεί ένα σημάδι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα προχωρεί ικανοποιητικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με την Ελλάδα για το υπόλοιπο του προγράμματος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM.