Συνεχίζοντας να επιβεβαιώνει τη φήμη ενός σχολείου με έντονο καλλιτεχνικό προφίλ, η Ελληνογερμανική Αγωγή, αυτή τη φορά, μας παρουσιάζει έναν σημαντικό έλληνα καλλιτέχνη: τον Χρήστο Μποκόρο, μέσα από μια έκθεση που τιτλοφορείται «Ηρωικά αναστάσιμα» και θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου 2018 στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εκπαιδευτηρίων στην Παλλήνη.

Ο Χρήστος Μποκόρος δίνει το εικαστικό του παρών στα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή με αφορμή την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη Σαρακοστή, την Ανάσταση και την ανοιξιάτικη εποχή που διανύουμε.

Ο καλλιτέχνης επιστρέφει στα εικαστικά δρώμενα μετά την πολυσυζητημένη παρουσία του στο Μουσείο Μπενάκη (2016 και 2017). Στην έκθεση της Ελληνογερμανικής Αγωγής, η οποία εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη, ο Χρήστος Μποκόρος παρουσιάζει μια επιλογή από το συνολικό του έργο,19 ζωγραφικές δημιουργίες, λάδι σε πανιά και ξύλα διαφόρων διαστάσεων.

Οι σημαίες του καλλιτέχνη, άλλοτε γεμάτες φλόγες κι άλλοτε με σκόρπια, άγρια τριαντάφυλλα, το αφιέρωμα στον Γεώργιο Τερτσέτη (ο δικαστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που αρνήθηκε να υπογράψει τη θανατική του καταδίκη), το τετράπτυχο αφιέρωμα στην ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου και τόσα άλλα έργα μας θυμίζουν τι εστί Ήρωας «σε μια εποχή που αναδεικνύει βολεμένους θεατές», όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Την ίδια στιγμή τα έργα του ζωγράφου εμφορούνται από το πνεύμα της εποχής της Άνοιξης.

Για το σκεπτικό των έργων αυτής της «ανθισμένης» έκθεσης του ζωγράφου μίλησε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης, κ. Αθηνά Σχινά, επιμελήτρια της έκθεσης.

Εξηνταδύο ετών σήμερα, ο Χρήστος Μποκόρος το 1992 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ζωγραφικής της Cagnes-sur-Mer και το 1993 με το Βραβείο της πόλης Saint-Paul-de-Vence στην Μεσογειακή Μπιενάλε της Νίκαιας, στην Νότια Γαλλία. Το 2016 αναγορεύτηκε επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας των Τεχνών στην Μόσχα. Από το 2017 είναι τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Πινακοθήκης. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις του κόσμου και βρίσκονται αναρτημένα σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές και Ιδρύματα Τέχνης εντός και εκτός της Ελλάδος.

Info:

Χρήστος Μποκόρος: ηρωικά αναστάσιμα

Ελληνογερμανική Αγωγή (Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη)

20 – 30 Μαρτίου 2018

www.ea.gr