Έφοδο στα γραφεία της ΑΕΠΙ (Εταιρίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας), στο Μαρούσι, έκαναν σήμερα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας συνοδεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιάννη Παναγόπουλου, που διερευνά τις καταγγελίες για κατάχρηση 50 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η υπόθεση ξεκίνησε με την αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο, αλλά και της προσπάθειας μεταφοράς της έδρας της στην Κύπρο.

Με παρέμβαση τότε του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, σχηματίστηκε δικογραφία και με κατεπείγουσες διαδικασίες παραγγέλθηκε στη ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.

Μετά την κοινοποίηση του πορίσματος διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση περιλαμβάνει τις εξής αξιόποινες πράξεις:

  •  Συγκρότηση και ένταξη σε Εγκληματική Οργάνωση (κακούργημα)
  • Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης (κακούργημα)
  •  Υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση από κοινού, από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας (κακούργημα)
  •  Απιστία κατ’ εξακολούθηση από κοινού (κακούργημα)
  • Φοροδιαφυγή δια της εκδόσεως εικονικών τιμολογίων (κακούργημα)
  •  Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, από δράστες που ενεργούν κατ’ επάγγελμα, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα).

Τα  ευρήματα – φωτιά του ελέγχου δείχνουν «τρύπα» 50 εκατομμυρίων ευρώ σε χρονικό διάστημα μόλις τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, όπως προέκυψε, μόνο ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μηνιαίο μισθό 52.000 ευρώ, ενώ οι ετήσιες αποδοχές συγγενούς μέλους του Δ.Σ. έφτασαν το 2011 τα 466.256 ευρώ.