Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε, χθες, την αξιολόγησή της για τις 27 προσφορές που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη για φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), που επί του παρόντος εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την ευθύνη του Γενικού Γραμματέα της, αξιολόγησε όλες τις προσφορές με αντικειμενικό τρόπο και με βάση τα κριτήρια τα οποία καθορίστηκαν από τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τουσκ και εγκρίθηκαν από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σύνθεση άρθρου 50) της 22ας Ιουνίου 2017.

Οπως επισημαίνει η αξιολόγηση βασίζεται πλήρως στις πληροφορίες που διαβίβασαν τα κράτη μέλη. Είναι σύμφωνη με την απόφαση των κρατών μελών ότι τα κριτήρια θα πρέπει να είναι μη σταθμισμένα και δεν καταλήγει σε κανενός είδους κατάταξη ή σε κατάλογο τελικών υποψηφίων. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις και με τους σχετικούς οργανισμούς.

Επόμενα στάδια: Βάσει της αξιολόγησης της Επιτροπής, το Συμβούλιο θα προβεί σε πολιτική συζήτηση κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (σύνθεση άρθρου 50) του Οκτωβρίου 2017. Για να καταστεί δυνατή η ομαλή και έγκαιρη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών, η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (σύνθεση άρθρου 50) του Νοεμβρίου 2017.

Πως έχει το θέμα

Η λήψη της απόφασης σχετικά με τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, οι οποίοι οργανισμοί της ΕΕ  έχουν επί του παρόντος την έδρα τους στο Λονδίνο, εναπόκειται στις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών.

Η μετεγκατάστασή τους αποτελεί άμεση συνέπεια της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτή κοινοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Μαρτίου 2017. Το ζήτημα αυτό δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το «Brexit», αλλά πρέπει να εξεταστεί αποκλειστικά μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα ζητήσει να ληφθεί γρήγορα απόφαση σχετικά με τη μετεγκατάσταση. Ο EMA και η ΕΑΤ αποτελούν δύο βασικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς για την ενιαία αγορά της ΕΕ και είναι καίριας σημασίας για την έγκριση φαρμάκων και τη ρύθμιση των τραπεζών. Πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά και χωρίς διακοπή πέραν του Μαρτίου 2019.

Πηγή: Blοg: marina anastas.kourbela