Η απόφαση αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέσα σε αυτό πολλές εταιρείες που εδρεύουν στο Σίτι ψάχνουν το νέο τους σπίτι. 

Το πρώτο χαμόγελο μετά το δημοψήφισμα έσκασε στο Παρίσι, που εμφανίζεται πρόθυμο να στεγάσει κάθε πρόθυμη εταιρεία. Τον τελευταίο μήνα πάνω από 80 τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και ιδιώτες επενδυτές βρέθηκαν στο στόχαστρο των Γάλλων για να τους δελεάσουν.

Τα πλεονεκτήματα του Παρισιού είναι τα μεγάλα σχολεία, οι ανεξάρτητες τοπικές τράπεζες και η μείωση της εταιρικής φορολογίας από 33% σε 28% μέχρι το 2020.

Το αντίπαλο δέος στην τιτανομαχία αυτή είναι η Φρανκφούρτη, το Δουβλίνο, το Άμστερνταμ και το Λουξεμβούργο. H ήρεμη δύναμη και έδρα της ΕΚΤ πιστεύει πως θα καταφέρει να πείσει τους τραπεζίτες να διαλέξουν την ευκολία εκκαθάρισης των συναλλαγών σε ευρώ που προσφέρει.

To Λουξεμβούργο υπερηφανεύεται πως δεν έχουν αλλάξει οι ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις ούτε οι fast-truck  διαδικασίες. Επισημαίνουν πως αποτελούν το επιχειρησιακό κόμβο κινεζικών εταιρειών.

Το Άμστερνταμ καταθέτει την υψηλή ποιότητα διαβίωσης και την ευχέρεια που έχουν οι Ολλανδοί στα αγγλικά, ενώ τα βασικά μειονεκτήματα είναι η έλλειψη κατοικιών, σχολείων και τα χαμηλά μπόνους.

Το Δουβλίνο ευελπιστεί να προσελκύσει διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, αν και οι υποδομές του φαντάζουν κατώτερες από τα παραπάνω φαβορί.

Η Αθήνα βρίσκεται στον κόσμο της και θα ήταν μια λαμπρή ευκαιρία να διεκδικήσουμε ένα κομμάτι από αυτό τον επενδυτικό θησαυρό κυρίως στον τουριστικό ή ναυτιλιακό τομέα.