Άλλοτε τους θαυμάζουμε, άλλοτε τους κοροϊδεύουμε, μας αρέσει η δουλειά τους, μας εκνευρίζει η αλαζονεία τους. Σε κάθε περίπτωση οι διάσημοι έχουν μια δύναμη στα χέρια τους, ένα νοητό βήμα από το οποίο μπορούν είτε να προβάλλουν περισσότερο τον εαυτό τους, είτε να ευαισθητοποιήσουν γύρω από θέματα που αφορούν τις λιγότερο ευνοημένες περιοχές του κόσμου.

Κάποιοι επιλέγουν το δεύτερο. Ας δούμε λοιπόν επτά celebrities που χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να προωθήσουν το, για πολλούς καθόλου εντυπωσιακό, θέμα του νερού και της υγιεινής -ένα πρόβλημα που επηρεάζει 844 εκατ. ανθρώπους στον πλανήτη μας.

 

  1. Matt Damon

 

Κανένας δεν καταπολεμά στις ασθένειες που προκαλεί η έλλειψη καθαρού νερού, όπως ο Jason Bourne. Ο Matt Damon έγινε το «πρόσωπο» του καθαρού νερού, όταν το 2009 συνίδρυσε την Water.org, έναν οργανισμό μικροχρηματοδότησης που δίνει τη δυνατότητα σε οικογένειες σε αναδυόμενες χώρες να οικοδομούν συστήματα καθαρού νερού και υγιεινής.

 

Η Water.org έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει 1,6 εκατ. μικρά δάνεια που έχουν αξιοποιηθεί από επτά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, ενώ μεταξύ άλλων συνεργάζεται με το Global Citizen προκειμένου να προσφέρει πρόσβαση σε καθαρό νερό σε περιοχές όλου του κόσμου.

Ο Matt Damon είναι πρεσβευτής παγκοσμίως σε θέματα που αφορούν την υγιεινή και το καθαρό νερό, ενώ αμέσως μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, μοιράστηκε μαζί του τη σημασία των πρότζεκτς για καθαρό νερό.

 

  1. Chris Long

Αφότου επισκέφτηκε την Τανζανία για να ανέβει στο Κιλιμάντζαρο, ο κορυφαίος παίκτης των Philadelphia Eagles, Chris Long, έφυγε από τη χώρα με έναν νέο στόχο: να προσφέρει πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό σε κοινότητες σε ολόκληρη την ανατολική Αφρική.

Όταν επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Long ίδρυσε τους Water Boys, έναν οργανισμό που στρατολογεί παίκτες και οπαδούς του NFL, ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα για καθαρό νερό σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η εντυπωσιακή ομάδα των Water Boys περιλαμβάνει τον αμυντικό Calais Campbell, αλλά και τον αδερφό του Long, Kyle, επιθετικό στους Chicago Bears.

 

  1. Kristen Bell

 

Στα 30α γενέθλιά της, η Αμερικανίδα ηθοποιός Kristen Bell συγκέντρωσε σχεδόν 70.000 δολάρια για καθαρό νερό από αγαθοεργίες.

«Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο, ζουν χωρίς καθαρό νερό. Fuck That!» έγραψε η Bell τότε. «45.000 άνθρωποι θα πεθάνουν μόνο αυτή την εβδομάδα από ασθένειες λόγω μολυσμένου νερού. Ας σηκωθούμε όλοι από τους κώλους μας και ας το διορθώσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Έναν χρόνο αργότερα, ήταν η αφηγήτρια στο «Water Changes Everything», ένα animated video για το ζήτημα του καθαρού νερού. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε άλλα πρότζεκτς ευαισθητοποίησης, όπως η καμπάνια #WipeForWater της Neutrogena που ενθαρρύνει τον κόσμο να καθαρίζει το πρόσωπό του με υγρομάντηλα για εξοικονόμηση νερού.

 

  1. Haile Gebreselassie

Ένας από τους πιο καταξιωμένους δρομείς μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο, ο Αιθίοπας Haile Gebreselassie, παρότι έχει αποσυρθεί παραμένει πρωταθλητής έξω από τα στάδια: μπορεί να μην τρέχει πια, αλλά είναι από τους πιο επηρεαστικούς υπερασπιστές της πρόσβασης σε καθαρό νερό. Είναι επίτιμο μέλος του WASH United, ενός οργανισμού που χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να ευαισθητοποιήσει γύρω από θέματα που αφορούν την τουαλέτα, το πλύσιμο των χεριών, την υγιεινή κατά την έμμηνο ρύση και την πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

 

  1. Jay-Z

Ο Shawn Carter, γνωστός σε όλους ως Jay-Z και σε κάποιους ως Hova, είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές σε θέματα καθαρού νερού και υγιεινής.

Το 2007, ο ράπερ και επιχειρηματίας απονεμήθηκε με βραβείο για το ντοκιμαντέρ του, «Diary of Jay-Z: Water For Life», καθώς και για την καμπάνια που συνόδευσε το πρότζεκτ, την οποία δημιούργησε σε συνεργασία με το MTV και τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο φίλος μου ο Jay-Z έχει σταθεί υπέροχος εταίρος των Ηνωμένων Εθνών και υπέρμαχος εκείνων που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του μουσικού.

Ο ίδιος ο ράπερ υπογράμμισε ότι ένας συγκλονιστικός αριθμός ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές, καθαρό νερό, πράγμα που τον κινητοποίησε να αναλάβει δράση: «Καθώς άρχιζα να κοιτάζω γύρω μου και να ψάχνω τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να βοηθήσω, όλα ξεκίνησαν με το πιο σημαντικό -το νερό, κάτι τόσο απλό όπως το νερό», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών. «Χρειάστηκαν πολύ λίγα, πολύ λίγα για να δούμε αυτά τα νούμερα», συμπλήρωσε.

 

  1. David Blaine

Ο David Blaine, ο μάγος με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις έχει μια επιθυμία: να «εμφανίσει» νερό για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Επιπλέον, το 2012 συγκέντρωσε χρήματα από αγαθοεργίες για αυτό το σκοπό και έστειλε ένα πόστερ του σε καθέναν που δώρισε τουλάχιστον 27 δολάρια στην καμπάνια.

 

  1. Kendall Jenner

Το μοντέλο και αστέρι των reality, Kendall Jenner, τράβηξε ξανά επάνω της τους προβολείς της δημοσιότητας νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν γιόρτασε τα 22α γενέθλιά της.

Στις 3 Νοεμβρίου η Jenner ζήτησε από τους fans της να δωρίσουν από 22 δολάρια στην charity:water, έναν οργανισμό που βοηθά ανθρώπους σε αναπτυσσόμενα κράτη να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Μέσα σε πέντε μέρες, η καμπάνια αυτή συγκέντρωσε πάνω από 61.000 δολάρια, μεταξύ των οποίων 5.000 δολάρια προήλθαν από την Adidas.

«Η ευχή μου φέτος ήταν να βοηθήσω να έχουν καθαρό νερό οι άνθρωποι που το χρειάζονται», τόνισε η Jenner στην ηλεκτρονική της σελίδα, εξηγώντας ότι κάθε μέρα περίπου 1.400 παιδιά χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με μολυσμένο νερό και κακή υγιεινή.

Η διάσημη σταρ ανακοίνωσε πως έχει ήδη χρηματοδοτήσει την κατασκευή 25 πηγαδιών στην Αιθιοπία, τα οποία θα προσφέρουν νερό σε 5.000 ανθρώπους, χάρη στους fans της και τις δωρεές τους, αλλά και στα 5.000 δολάρια που δώρισαν η μητέρα της, Kris, η αδερφή της, Kylie, και ο χορηγός της, η Adidas.