Οριστική είναι η απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, για την επαναφορά του “Ιδιώνυμου” ως προς τις πράξεις αθλητικής βίας.

 

Αποφασισμένος να επαναφέρει το «ιδιώνυμο» είναι ο Γιώργος Βασιλειάδης. Μάλιστα, όπως αναφέρει , ο υφυπουργός αθλητισμού σκοπεύει να το κάνει πριν τις 5 Αυγούστου όταν και σταματά τις εργασίες της η Βουλή για το καλοκαίρι.

Στη νέα του μορφή το ιδιώνυμο θα προβλέπει, αρχικά, ποινή φυλάκισης ως και 15 ημέρες, και όχι έξι μήνες, στους συλληφθέντες και ταυτόχρονα ένα χρονικό διάστημα απαγόρευσης εισόδου τους στους αγωνιστικούς χώρους.

Το χρονικό διάστημα δεν έχει οριστεί, ωστόσο είναι βέβαιο ότι σε νέα ανάλογη εκτός αθλητικών ορίων συμπεριφορά, τότε θα του επιβάλλεται δια βίου αποκλεισμός από τους αθλητικούς χώρους.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “ΙΔΙΩΝΥΜΟ”

“Ιδιώνυμο” στη Νομική Επιστήμη χαρακτηρίζεται το έγκλημα για το οποίο προβλέπονται ιδιαίτερες ποινές σε σχέση με τα εγκλήματα της γενικής κατηγορίας όπου αυτό υπάγεται. Ειδικά στο πεδίο του αθλητισμού, το “ιδιώνυμο” έγραψε τη… δική του ιστορία στην Ελλάδα όταν είχε νομοθετηθεί το 2006, από τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό. Προέβλεπε μεταξύ άλλων την άμεση φυλάκιση συλληφθέντων για σοβαρά επεισόδια στα γήπεδα. Καταργήθηκε με απόφαση του διαδόχου του Ορφανού, Γιάννη Ιωαννίδη. Πώς ακριβώς και με ποια μορφή και τροποποιήσεις θα επανεμφανιστεί το “ιδιώνυμο” ως νόμος για πράξεις αθλητικής βίας, αλλά και πώς θα εφαρμοστεί, θα το διαπιστώσουμε εν καιρώ…