Στο Παρίσι φτάνει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναζητώντας κοινό έδαφος με τον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, παράλληλα με τους αυριανούς εορτασμούς για την εθνική εορτή της Πτώσης της Βαστίλλης.

 

Αμφότεροι, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters, έχουν κίνητρα να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα: ο Μακρόν ελπίζει να ενισχύσει το ρόλο της Γαλλίας στη διεθνή σκηνή, ενώ ο Τραμπ, που φαίνεται να είναι απομονωμένος από τους άλλους ηγέτες του κόσμου, έχει ανάγκη έναν “φίλο”.

Οι συζητήσεις των δύο προέδρων θα επικεντρωθούν στις κοινές διπλωματικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις των δύο χωρών, όμως αξιωματούχος των Ηλυσίων Πεδίων ξεκαθάρισε στο Reuters πως ο Μακρόν δεν θα διστάσει να ανοίξει και πιο “δύσκολα” θέματα.

“Η συνάντηση δεν θα αποφύγει θέματα στα οποία έχουμε διαφορετικές θέσεις, όπως το κλίμα και, μέχρι ενός βαθμού, το εμπόριο”, ανέφερε ο συνεργάτης του Μακρόν.

Ο Μακρόν θα συναντήσει τον Τραμπ στο ξενοδοχείο Hotel des Invalides, ένα μεγαλοπρεπές συγκρότημα του 17ου αιώνα όπου είναι θαμμένος ο Ναπολέων Βοναπάρτης και άλλοι ήρωες πολέμου. Αργότερα θα δειπνήσουν μετά των συζύγων τους σε εστιατόριο στον δεύτερο όροφο του Πύργου του Άιφελ.

Για τον Μακρόν, η επίσκεψη Τραμπ είναι μία ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Αμερικανού προέδρου και να μπορέσει να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

“Δεν έχω αμφιβολία ότι οι πρόεδροι θα μιλήσουν για την κατάσταση των στρατιωτικών δράσεων στη Συρία και θα μιλήσουν για το μέλλον”, ανέφερε ο συνεργάτης του Μακρόν, προσθέτοντας: “Ο Μακρόν έχει πει στο παρελθόν ότι η στρατιωτική δράση δεν αρκεί, πρέπει να έχουμε σχέδιο για την ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση”.

Πηγή: koutipandoras.gr