Ένα μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις Ε.Ε.- Ρωσίας φαίνεται πως βγαίνει σιγά σιγά, ενώ σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται με την Τουρκία.

Μετά μία διετία «διαμάχης» η Gazprom ήρθε πιο κοντά με την αρχή ανταγωνισμού της Ε.Ε. Βασικός στόχος της Ρωσικής Αρκούδας ήταν να κρατήσει τον περιφερειακό έλεγχο του φυσικού αερίου. Μακροπρόθεσμα, επίσης, η αύξηση της ζήτησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επηρεάσει την εταιρεία, η οποία εξαρτάται από τις πωλήσεις σε ορυκτά καύσιμα.

Η μονοκρατορία της Gazprom

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εκφράζουν εδώ και καιρό τη δυσαρέσκειά τους για την Gazprom, που εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της στην περιοχή χρεώνοντας υψηλές τιμές και περιορίζοντας τον ανταγωνισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε τη ρωσική εταιρεία τον Απρίλιο του 2015 για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Ωστόσο την περασμένη Δευτέρα η Κομισιόν ανακοίνωσε πως κατάληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με την Gazprom.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., προειδοποίησε για τεράστια πρόστιμα έως και του 10% των παγκόσμιων εσόδων της εάν παραβιάσει τους όρους της προκαταρκτικής συμφωνίας.

Οι πελάτες και ανταγωνιστές της Gazprom έχουν προθεσμία επτά εβδομάδων για να δηλώσουν τη θέση τους απέναντι στη συμφωνία.

Το ένα χέρι νίβει το άλλο

Η Gazprom καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Η Γηραιά Ήπειρος είναι βασική πηγή εσόδων για το ρωσικό κολοσσό.

Ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει ραγδαία και κατά συνέπεια και το υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται από τάνκερ κόβει τα επίγεια δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Όμως τα αποθέματα μειώνονται και η ειρήνη που επιτεύχθηκε θα βοηθήσει τα μέγιστα.