«Tαξίδι και φωνές» τιτλοφορείται η διήμερη ανοικτή συνάντηση (κινηματογραφικές προβολές, φωνητικές παρουσιάσεις, εργαστήρια) που διοργανώνει την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου (7-10 μ.μ.) και το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου (εργαστήρια, 12.30-9.30 μ.μ.) στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος και το Θέατρο «Άτροπος».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» και στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη». Την διδασκαλία της εκδήλωσης υπογράφουν οι Σταμάτης Ευσταθίου, Παρασκευή Γ.Κανελλάτου και Elisabeth Klein.

Αξίζει να αναφερθούμε στην δράση του Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Τραγουδήματος: το ΕΡ.Κ.Ε.Τ. αποτελεί την κοινή προσπάθεια συνεργασίας επιστημόνων, ερευνητών και καλλιτεχνών που ασχολούνται με το Ελληνικό Τραγούδημα. Είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικό με κύριους στόχους ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς, αρχειακούς και πολιτιστικούς.

Βασικός σκοπός ίδρυσης του Κέντρου είναι να προάγει την επιστημονική έρευνα και τη μελέτη σχετικά με το πολιτισμικό φαινόμενο του ελληνικού τραγουδήματος. Η δημιουργία αρχείων που σχετίζονται με το ελληνικό τραγούδημα όπως: δισκογραφία, βιβλιοθήκη, ερευνητικές ηχητικές καταγραφές, φωτογραφίες και κινηματογραφικές ταινίες αποτελούν μερικούς από τους βασικούς στόχους του.

Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΕΡ.Κ.Ε.Τ. πρωτεύοντα ρόλο έχει η διοργάνωση επιστημονικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και διαλέξεων σχετικών με το γνωστικό αντικείμενο του ελληνικού τραγουδήματος, καθώς επίσης και οι προσκλήσεις αναγνωρισμένων ερευνητών, μουσικών ερμηνευτών και εκπαιδευτών, από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό, σχετιζόμενων με το αντικείμενο του ελληνικού τραγουδήματος για να συμμετέχουν σε διαλέξεις, master-classes, σεμινάρια και εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Κέντρο.

Η σύσταση φωνητικών συνόλων που αποδίδουν τα διάφορα είδη ελληνικού τραγουδήματος, η εκπαίδευση και η επιμόρφωση μονωδών, καθώς και η διδασκαλία και η εφαρμογή φωνητικών τεχνικών αλλά και μουσικών-μουσικολογικών γνώσεων αποτελούν βασικούς πυλώνες του.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του, το ΕΡ.Κ.Ε.Τ. διοργανώνει φεστιβάλ και διάφορες εκδηλώσεις (π.χ. μουσικο-θεατρικές παραστάσεις, προβολές επιστημονικών ντοκιμαντέρ, εκθέσεις βιβλίων και μουσικών εκδόσεων κ.α.).

Ενδεικτικά, το Κέντρο, με επιστημονική και καλλιτεχνική διευθύντρια την Παρασκευή Γ.Κανελλάτου, στο πλαίσιο των σεμιναριακών μαθημάτων και των φωνητικών του συνόλων ασχολείται επισταμένως με το ελληνικό δημοτικό και παραδοσιακό τραγούδημα, με το πολυφωνικό τραγούδημα (Δροπόλεως και Πωγωνίου Ηπείρου), το τραγούδημα γυναικείων διφωνιών Νομού Δράμας, το ρεμπέτικο και λαϊκό αστικό τραγούδημα καθώς και το αστικό τραγούδημα.

Για πληροφορίες: info@erket.org, atropostheatre@gmail.com