Πάνω από 100 δισ. ευρώ έχουν φτάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και απαιτείται μια δεκαετία για να επανέλθει η αγορά.

Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη για το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων απάντησε ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Διευκρινίζει ότι «οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη τόσο του αρχικού όσο και του αναθεωρημένου κειμένου του νόμου 4354/2015, καθώς η επιλογή των μέτρων και των μεθόδων εφαρμογής επαφίεται στις ελληνικές αρχές. Κατά συνέπεια δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης ότι είχε κατατεθεί πρόταση ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη ή στον εγγυητή να εξαγοράσει το δάνειο του πριν αυτό πωληθεί, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους των θεσμών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις».

Στην απάντηση του ευρωπαίου επιτρόπου στη συνέχεια αναφέρεται:

«Παρά την απουσία της δυνατότητας επαναγοράς του δανείου πριν αυτό πωληθεί όπως γίνεται στην Κύπρο και συγκεκριμένης μεθοδολογίας υπολογισμού της αξίας του δανείου, που θα βοηθούσε στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών ο Επίτροπος Μοσκοβισί θεωρεί ότι το υπάρχον σύστημα, όπως έχει ψηφιστεί παρέχει τις απαραίτητες διατάξεις για την προστασία των συμφερόντων των οφειλετών, είτε πρόκειται για πρωτοφειλέτες είτε για εγγυητές».

Ο στόχος για μείωση κατά 40 δισ, ευρώ μέχρι το τέλος του 2017 φαντάζει μακρινός αλλά όχι ανέφικτος αν οι τράπεζες ξεκαθαρίσουν το χαρτοφυλάκιο τους.

Μιλώντας σε συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια, υπό την  αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε χαρακτηριστικά «το τέλος των μνημονίων δεν θα έρθει αυτόματα ως τυπική διαδικασία το καλοκαίρι 2018, αλλά θα κριθεί από το τι θα κάνουμε από τώρα ως τότε. Χρειάζονται ιεραρχήσεις, συντονισμός και σκληρή δουλειά για να οργανώσουμε από τώρα σε νέες βάσεις την πολιτική μας ζωή μετά το 2018».

Το μεγάλο στοίχημα είναι η δραστική μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Βάζοντας φρένο στην υπερχρέωση και σπάζοντας το φαύλο κύκλο της, ενισχύουμε τον εθνικό στόχο κατά της ανεργίας. Η ρύθμιση χρεών στηρίζει την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη/κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που δημιουργεί θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε ως βάση της οικονομίας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «επιλύοντας τα κόκκινα δάνεια, δίνουμε ανάσα επιβίωσης σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες», είπε χαρακτηριστικά.

Κάθε δισ. ευρώ που θα επιστραφεί από την αγορά των ομολόγων να κατευθυνθεί στην αποσυμπίεση των κόκκινων δανείων σε «ειλικρινείς»  επιχειρήσεις. Να περάσουν από έλεγχο κάθε ύποπτη επιχείρηση που ενώ μπορεί δεν εξοφλεί τις υποχρεώσεις της.

Επίσης η συγκέντρωση αυτών σε μια bad bank ώστε να μην δηλητηριάζουν την πίτα της αγοράς είναι απαραίτητη. Μόνο έτσι θα πάρει μπρος η ελληνική οικονομία αφού θα επικεντρωθούν τα απελευθερωμένα κεφάλαια προς την καινοτομία, την ενέργεια, τον τουρισμό.