Οι Έλληνες παικταράδες του Ολυμπιακού “έγδαραν” την ΤΣΣΚΑ (82-78) και ξαναπήγαν στον τελικό. Συγκλονιστικοί Παπανικολάου και Μάντζαρης που κράτησαν την ομάδα τους στα δύσκολα μέχρι να έρθει ο Σπανούλης και ο Γκρίν για να δώσουν τη νίκη όπως πάντα στο τέλος.

Για τέταρτη φορά ο Ολυμπικός κέρδισε την TΣΣΚΑ σε final 4. Τα κατάφερε στο τέλος γιατί έχει την προσωπικότητα, την ποιότητα και το απαραίτητο πάθος. Οι εθνική Ελλάδας του Ολυμπιακού έδωσε πραγματικό σόου. Ο ένας μετά τον άλλο σκόραραν σε καίρια σημεία. Όταν έπρεπε για να μειώσουν τη διαφορά, όταν έπρεπε για να τη διατηρήσουν και τελικά να ανατρέψουν το σκορ στο τέλος. Με τα αγαπημένα του τρίποντα ο Ολυμπιακός τιμώρησε την αφέλεια (Τεόντοσιτς) και τη λιποψυχία (Ντε Κολό) των παικτών της ΤΣΣΚΑ που παρότι έγιναν πρωταθλητές Ευρώπης δεν έμαθαν ποτέ απο τα λάθη τους.

Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν με τη γνωστή πεντάδα (Σπανούλης, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Πρίντεζης,Μιλουτίνοφ), ενω για την ΤΣΣΚΑ δεν ξεκίνησε ο μέχρι πρότινος τραυματίας Τεόντοσιτς. Στη θέση του ο Τζάκσον που ανέλαβε να μαρκάρει το Σπανούλη. O ίδιος έβαλε το πρώτο τρίποντο του ματς και μαζί με τον Ντε Κολό πήγε το σκορ στο 7-2 στο πρώτο τρίλεπτο. Η άμυνα του Ολυμπιακού σκλήρυνε και στο επόμενο τρίλεπτο πέρασε αυτός μπροστά με τρίποντο του Παπανικολάου (7-9).

Η ρώσικη ομάδα βρήκε λύσεις με ατομικές προσπάθειες, κέρδισε βολές τις έβαλε και έφτασε μέχρι και στο 18-9 στα 40″ πριν το τέλος της περιόδου. Με το follow του Πρίντεζη το τελικό 18-12 του δεκαλέπτου. Τα άστοχα σουτ απο όλες τις αποστάσεις χαρακτήρισαν τον Ολυμπιακό στο 1ο μέρος. Αυτό βέβαια άλλαξε στον υπόλοιπο αγώνα.Η μείωση της διαφοράς ανέβασε στα ύψη την ψυχολογία των παικτών που πανηγύρισαν έξαλλα πριν πάνε στα αποδυτήρια.

Ο Σπανούλης έμεινε στον πάγκο στην περισσότερη διάρκεια της 2ης περιόδου. Έτσι οι guard της ΤΣΣΚΑ αμύνθηκαν εξαιρετικά κόντρα σε αυτούς του Ολυμπιακού και περιόρισαν στο μέγιστο τη δημιουργία τους. Ο Τεόντιστς μπήκε, αλλά μέχρι να βρει ρυθμό στα σουτ, οι συμπαίκτες του είχαν φτάσει το σκόρ στο 30-20 με 3.20′ να απομένουν για το ημίχρονο. Ο Σέρβος λοιπόν με 10 συνεχόμενους πόντους έφερε στο +13  την ομάδα του. Η απάντηση ήρθε με δυο τρίποντα απο Μάτζαρη, Αγραβάνη για το 40-33 στο ημίχρονο.

Στην τρίτη περίοδο με το Σπανούλη να μη μπορεί να σκοράρει, οι υπόλοιποι Έλληνες έδωσαν μια φανταστική παράσταση και δεν άφησαν την ΤΣΣΚΑ να ξεφύγει. Την ώρα που οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ έβρισκαν συνεχώς πόντους απο βολές και διεισδύσεις, ο Πρίντεζης απαντούσε με τον ίδιο τρόπο αλλά η διαφορά πήγε στους 11 (57-46) με  τριάμισι λεπτά να μένουν για το 3ο δεκάλεπτο. Τότε ο τρομερός Παπανικολάου βγήκε μπροστά  βάζοντας 3 τρίποντα και ένα δίποντο. Μαζί με τις τριποντάρες απο Αγραβάνη και Μάντζαρη η διαφορά μειώθηκε στους 4 στο τέλος της περιόδου (64-60).

Αφού η ΤΣΣΚΑ δεν μπόρεσε να ξεφύγει, όλοι κατάλαβαν πως κόντευε η ώρα να περάσουν μπροστά οι ερυθρόλευκοι. Αυτό ήταν εξαρχής το πλάνο του Σφαιρόπουλου όπως δήλωσε ο ίδιος. Να πάει το παιχνίδι μέχρι το τέλος και η διαφορά να είναι σε απόσταση βολής. Τεόντοσιτς και Ντε Κολό απέδειξαν ποια είναι η διαφορά που τους βάζει ένα σκαλί κάτω απ΄το Σπανούλη. Η προσωπικότητα. Στα κρίσιμα σημεία δεν ήξεραν τι τους γίνεται, ενώ ο Σπανούλης που είχε 0 πόντους από σουτ για 30′, εμφανίστηκε ηρεμότατος και γεμάτος αυτοπεποίθηση στο τέλος

Ο μοιραίος ο Όγκουστιν έχασε δυο βολές στο 69-64 και αμέσως ήρθε η ομοβροντία του Ολυμπιακού. Με τρίποντο του Γκρίν και δυο πανδύσκολα lay-up του Σπανούλη ο Ολυμπιακός ισοφάρισε δυο φορές (69-69 και 71-71) με τριάμισι λεπτά να μένουν για τη λήξη. Ο Ντε Κολό αχρήστευσε δυο σερί κρίσιμες επιθέσεις με τραγικές επιλογές και το πλήρωσε πανάκριβα. Ενάμισι λεπτό πριν το τέλος, ήρθε και το πρώτο εύστοχο τρίποντο του Σπανούλη που έφερε τον Ολυμπιακό μπροστά για 1η φορά μετά το 1ο δεκάλεπτο (73-74). Ο Τεόντοσιτς ισοφάρισε 76-76 με τρίποντο με 1′ για τη λήξη. Και πάλι όμως ο Γκρίν με φονικό τρίποντο απ΄την κορυφή έγραψε το 79-76  με 41″ για τη λήξη.

Ο Τεόντοσιτς έβαλε μόνο μια βολή για το 77-79, αλλά ο Παπανικολάου δεν τους αποτέλειωσε με τρίποντο. Όμως ο ίδιος ο Τεόντοσιτς αποτέλειωσε την ομάδα του στην τελευταία επίθεση. Έτρεξε μέχρι το τρίποντο και παρότι είχε όλα δικά του 8 δευτερόλεπτα βιάστηκε να σουτάρει χωρίς ισορροπία. Λες και δε θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να νικήσει έχοντας 8″ σε μια δική του έσχατη επίθεση. Τα υπόλοιπα 6″ ήταν διαδικαστικά με τον Ολυμπιακό να βάζει τρεις βολές και την ΤΣΣΚΑ μια, για το τελικό 82-78 υπέρ των Ελλήνων.

Χαϊλάιτ:

Στο 1ο ημίχρονο η ΤΣΣΚΑ ήταν καλύτερη. Πρώτον γιατί τότε ο Σπανούλης ήταν εκτός κλίματος όπως άλλωστε παραδέχθηκε αργότερα. Δεύτερον διότι οι  Χίγκινς, Τζάκσον και ντε Κολό ήταν καλοί στην περιφερειακή άμυνα και δεν άφησαν τον Ολυμπιακό να σκοράρει δίποντα αλλά και τρίποντα που είναι όλη του η ζωή.  Στο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είχε 5/18 δίποντα. μόνο Παπανικολάου, Γκριν και Μάντζαρης είχαν 1/9. Τελικά έβγαλε το ματς με 11/35. Αν μάλιστα προσθέσουμε στους προαναφερθέντες τα τελικά στατιστικά και των Πρίντεζη Παπαπέτρου τα δίποντα των συγκεκριμένων πέντε είναι μόνο 4/25 !! Αν δεν έπαιρνε και τα αμυντικά ριμπάουντ ο ΟΣΦΠ η διαφορά θα ήταν διπλάσια στο ημίχρονο

Βέβαια ήδη απο την εποχή του προπονητή του Μπαρτζώκα τα τρίποντα ήταν σχεδόν ο αποκλειστικός τρόπος που οι ερυθρόλευκοι κερδίζουν τα παιχνίδια, ειδικά τα κρίσιμα. Όταν έχεις γκαρντ φονιάδες αλλά και 4άρια τριποντάκηδες (Πρίντεζη, Αγραβάνη, Παπαπέτρου) τότε ποιος να σε σταματήσει στην καλή σου μέρα ; Ο Ολυμπιακός λοιπόν με 14/33 τρίποντα (42.4%), με 1/6 του Σπανούλη, αλλά με 4/7 Παπανικολάου και 4/9 Μάντζαρη, φυσιολογικά νίκησε τα δίποντα και τις βολές της ΤΣΣΚΑ.

 

Στις βολές ήταν καλός και ο Ολυμπικός αφού έχασε μόνο 5 απο τις 23 ενω η ΤΣΣΚΑ έχασε 6 απο τις 34. Πολύ κρίσιμες οι βολές που είναι απο τα σημαντικότερα στοιχεία στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ σε παιχνίδια που κρίνονται στις λεπτομέρειες. Τόσες φορές υπέφερε φέτος για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός επειδή είναι σχεδόν πάντα κάκιστος στις βολές.

Ο Ιτούδης  για να υποστηρίξει τους κοντούς του θα έπρεπε ίσως να είχε πάρει πολύ καλύτερους ψηλούς από αυτούς που έχει τώρα. Σαν αυτούς που έχει ο Ομπράντοβιτς στη Φενέρ, αλλά και σαν αυτούς κάποτε στον ΠΑΟ (Μπατίστ, Πέκοβιτς, Τσαρτσαρή, Φώτση). Με Βοροντσέβιτς, Χριάπα, Όγκουστιν Κουρμπάνοφ για ψηλούς… είσαι αναγκασμένος να ζεις και να πεθαίνεις με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες των κοντών σου. Πέρσι έζησε από ένα τυχερό follow, φέτος και πρόπερσι πέθανε.

 

Όσον αφορά τον τελικό ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι πάλι τρομερός από το τρίποντο και να διορθωθεί και στο δίποντο. Τότε θα είναι τουλάχιστον μέσα στο παιχνίδι μέχρι το τέλος και τότε έχει ο… Σπανούλης. Η Φενέρ είναι το φαβορί γιατί έχει και την έδρα. Έχει όμως και πολύ καλύτερους ψηλούς απ ότι η ΤΣΣΚΑ (Ούντοχ, Βέσελι). Η Ρεάλ μοιάζει περισσότερο στον Ολυμπιακό αφού είναι και αυτή καλή από το τρίποντο αλλά δεν έχει την σκληρή άμυνα της Φενέρ.

Τα δεκάλεπτα: 18-12, 40-33, 64-60, 78-82

ΤΣΣΚΑ (Ιτούδης): Ντε Κολό 16, Τεόντοσιτς 23 (4), Όγκαστιν 6, Φριντζόν, Τζάκσον 12 (2), Βοροντσέβιτς 2, Χίγκινς 6, Κριάπα 3, Κουρμπάνοφ 2, Χάινς 8

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γκριν 8 (2), Μπιρτς 4, Γιανγκ, Παπαπέτρου 3, Σπανούλης 14 (1 τρ., 6 ασ.), Αγραβάνης 8 (2), Μιλουτίνοφ 5, Πρίντεζης 14 (1 τρ., 7 ρ.), Παπανικολάου 14 (4 τρ., 9 ρ.), Μάντζαρης 12 (4 τρ., 6 ρ.)