Αν έχετε επιχειρηματικά ενδιαφέροντα και εφαρμόζετε πολιτική εξωστρέφειας, τότε σας ενδιαφέρει η συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας (ΣΠΔΣ), που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την Κούβα.

Η  ιστορική συμφωνία, όπως τη χαρακτηρίζει η Επιτροπή τίθεται σε προσωρινή εφαρμογή από σήμερα, 1η Νοεμβρίου 2017.

Σημειώνεται, πως η Κούβα ήταν η μόνη χώρα στην περιοχή με την οποία η ΕΕ δεν είχε ακόμα συμφωνήσει επί της νομικής βάσης για τον διάλογο και τη συνεργασία

Η συμφωνία – Συνεργασία σε ΑΠΕ- Αγροτική Ανάπτυξη, και άλλους τομείς

Η συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας (ΣΠΔΣ) περιλαμβάνει τρία κύρια κεφάλαια σχετικά με τον πολιτικό διάλογο, τη συνεργασία και τον διάλογο τομεακής πολιτικής, καθώς και την εμπορική συνεργασία.

Η συμφωνία αυτή προάγει τον διάλογο και τη συνεργασία με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την εξεύρεση κοινών λύσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις με την ανάληψη κοινής δράσης σε πολυμερή φόρα.

Οι τομείς κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αγροτική ανάπτυξη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη χρηστή διακυβέρνηση, την ασφάλεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι σχετικές δραστηριότητες θα διεξάγονται με όλους τους φορείς στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου τομέα, των τοπικών αρχών, του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και τους φορείς τους.

Ενθουσιασμός από την Ύπατη Εκπρόσωπο 

Η ΕΕ και η Κούβα γυρίζουν πραγματικά σελίδα, και σήμερα ξεκινά το νέο κεφάλαιο της εταιρικής μας σχέσης — με την προσωρινή εφαρμογή της νέας συμφωνίας μας δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας / Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Federica Mogherini, προσθέτοντας:

«Εμάς τους Ευρωπαίους μας συνδέουν με την Κούβα, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική κοινή ιστορία, κοινός πολιτισμός, καθώς και κοινές αξίες και φιλοδοξίες για το παρόν και το μέλλον». Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται πιο κοντά στην Κούβα και σε όλους τους Κουβανούς πολίτες, καθώς η χώρα διανύει περίοδο οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού, επισήμανε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η πλήρης εφαρμογή της ΣΠΔΣ θα αρχίσει μόλις όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κυρώσουν τη συμφωνία..

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela