Της Ζωής Τόλη

«Η απολογία της Μαρί Κιουρί», σε κείμενο της Ευσταθίας , σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, με την Πέγκυ Τρικαλιώτη, εξακολουθεί να παίζεται με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Σταθμός. Συμμετέχουν η Αγγελική Πασπαλιάρη και ο χορευτής Κωνσταντίνος Παπανικολάου.

Παρακολουθούμε την υποτιθέμενη δίκη της δημοφιλούς ερευνήτριας, Marie Curie, μετά από τη κοινή δημοσίευση των προσωπικών της επιστολών στον αγαπημένο της Πολ Λανζεβάν, παλιό μαθητή του Πιέρ Κιουρί. Με εφαλτήρα αυτή τη διαδικασία έρχεται στο φως, όλη η ζωή της που δεν ήταν καθόλου εύκολη, χωρίς οικονομική ευχέρεια και με πολλά προβλήματα. Η κοινωνία του Παρισιού δεν άντεξε το «σκάνδαλο» και έδειξε το ρατσισμό της, αποσιωπώντας την απονομή του δεύτερου Νόμπελ της, από τη Σουηδική Ακαδημία.

Η Μαρία Σαλώμη Σκλοντόφσκα – Κιουρί, (1867 – 1934), ήταν Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια στη Σορβόννη, ιδεαλίστρια, κάτοχος δύο Νόμπελ, φυσικής και χημείας,το 1903 και το 1911. Ανακάλυψε το ράδιο και το πολώνιο και πέθανε από απλαστική αναιμία, χτυπημένη από τη ραδιενέργεια που χρησιμοποιούσε στα πειράματά της, χωρίς καμμία προστασία.

Μία γυναίκα με ελεύθερο και πρωτοποριακό πνεύμα που πολεμήθηκε ανελέητα για την προσωπική της ζωή τόσο από το γαλλικό Τύπο όσο και από τη γαλλική κοινωνία. Ήλθε αντιμέτωπη με τα στερεότυπα της εποχής – αρχές 20ου αιώνα-  που υπεράσπιζαν τη στείρα ηθική και την ξενοφοβία.

Η συγγραφέας Ευσταθία Ματζούφα, με βάση τη βιογραφία της σπουδαίας αυτής επιστημόνισσας, συνέθεσε ένα εκρηκτικό έργο, προσθέτοντας στοιχεία μυθοπλασίας, αλλά και ιστορικές πληροφορίες που άντλησε ερευνώντας.Τη δραματουργική επεξεργασία έκανε η σκηνοθέτιδα Κίρκη Καραλή.

Τα λιτά σκηνικά και τα απλά της εποχής κοστούμια φρόντισε η Άση Δημητρολοπούλου, τα διακριτικά φώτα ο Άλεξ Αλεξάνδρου και την εύρυθμη κίνηση ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου. Την παράσταση έντυσε μουσικά η συνθέτρια / στιχουργός, τραγουδίστρια και θεατρική συγγραφέας Ευσταθία. Επιστημονική σύμβουλος η Παρή Ράπτη. Παραγωγή Τέχνης Πολιτεία (Αναστασία Παπαγεωργίου).

Η σκηνοθετική γραμμή ανέδειξε τη δραματουργική στόφα του συγγράμματος, με τις ερμηνείες να ακολουθούν με ευστοχία την πρόθεση της σκηνοθέτιδας.
Για την Πέγκυ Τρικαλιώτη, ό,τι και να γράψω θα είναι λίγο. Άρτια κατάθεση ψυχής και ταλέντου, για μια προσωπικότητα εμβληματική, όπως η Μαρί Κιουρί.

Ευέλικτη, εμβριθής, νευρώδης, εργατική, ευαίσθητη, γενναία, δοτική, έντιμη, ταυτισμένη με το ρόλο. Η επιτομή της επαναστάτριας γυναίκας που τόλμησε με την αξία της, πράγματα καινοφανή για την εποχή.

Πολύ καλοί η Αγγελική Πασπαλιάρη και ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου. Συμπληρώνουν με σθένος την ενέργεια που κατακλύζει τη σκηνή και περνάει αυτόματα στους θεατές. Συνολικά η άμεση επικοινωνία ηθοποιών – κοινού είναι χαρακτηριστική, εξυψώνοντας την ποιοτική εμβέλεια της δράσης. Εντοπίστηκαν κάποιες υπερβολές και φλύαρες στιγμιαίες εκρήξεις, όχι όμως ικανές να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

«Η απολογία της Μαρι Κιουρί», είναι μια δυνατή και πλούσια σε ψυχικές διακυμάνσεις θεατρική δημιουργία, που εικονοποιεί με πολυποίκιλα ηχοχρώματα, την κραυγή της μοναδικής αυτής ανθρώπινης ύπαρξης. Πρόκειται για την αντίσταση της εξέχουσας πολιτογραφημένης Γαλλίδας Μαρί Κιουρί, απέναντι στη δολερή υποκρισία τής τότε κοινωνίας, που ήξερε να κρύβεται καλά μέσα στην εγκληματική εσωστρέφειά της.