Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις από τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, στην οποία οι δύο πλευρές  κατέληξαν, κατ’ αρχήν, πριν από λίγες ημέρες; Ποιές θα είναι, κυρίως, οι επιπτώσεις για τα ελληνικά, αγροτικά προίόντα;

Στα ερωτήματα αυτά και σε άλλα σχετικά που θέσαμε, απαντά ο Προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκυο, Διονύσης Πρωτοπαπάς, Σύμβουλος Α’ ΟΕΥ. Επίσης, πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες περιέχονται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε προς τις αρμόδιες διευθύνσεις, παρά το πολύ σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε απαντήσεις που λάβαμε σε σχετικές ερωτήσεις, αλλά και το ενημερωτικό σημείωμα, διότι πιστεύουμε, πως όσο καλύτερα ενημερωθούν οι Ελληνες επιχειρηματίες, τόσο περισσότερο θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται με τη σχετική συμφωνία.

Η  επιτευχθείσα συμφωνία, αναφέρει ο κ. Πρωτοπαπάς,  θα λειτουργήσει πολύ θετικά για τα ελληνικά προϊόντα, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ανταγωνιστικά προϊόντα προέρχονται όχι από άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά είτε από την Ιαπωνία είτε από άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Επισημαίνει, όμως, πως γενικότερα ως Ελλάδα, πρέπει να δουλέψουμε για να βελτιωθεί η αναγνωρισιμότητα της χώρας ως παραγωγού ποιοτικών τροφίμων και να επωφεληθούμε μόλις τεθεί η Συμφωνία σε ισχύ.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις μας:

– Η Συμφωνία καλύπτει το 40% του παγκόσμιου εμπορίου και είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ   και καλύπτει πολύ περισσότερους τομείς απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη.

– Η μεν ιαπωνική βιομηχανία ήταν πολύ θετική, ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο, καθώς οι παραχωρήσεις θίγουν τις «κόκκινες γραμμές» δεκαετιών προστατευτικής ιαπωνικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα. Ιδίως στα γαλακτοκομικά, η άνοδος των ευρωπαϊκών εξαγωγών θα θίξει τα συμφέροντα των ιαπωνικών επιχειρήσεων και των αγροτών. Η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε μέτρα στήριξης, ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις.

– Η Ε.Ε. δικαιολογημένα θεωρεί αυτή την Συμφωνία ως την σημαντικότερη που έχει συνάψει για τους εξής λόγους:

1) έχει το μεγαλύτερο εύρος

2) οι παραχωρήσεις της Ιαπωνίας φαίνεται να ξεπερνούν αυτές που έχει δώσει στο πλαίσιο της TPP

3) η Ιαπωνία δέχθηκε την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, την οποία αρνείτο, υπό την πίεση των ΗΠΑ, όσο οι ΗΠΑ παρέμεναν στην TPP

4) η συμπερίληψη των ΠΟΠ δημιουργεί ένα πολύ ισχυρό προηγούμενο για ανάλογες Συμφωνίες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον

– Μεγάλος χαμένος είναι το Ηνωμένο Βασίλειο , αφού λόγω Brexit δεν θα επωφεληθεί από την Συμφωνία. Θα χρειαστεί να συνάψει δική του χωριστή Συμφωνία, κάτι το οποίο, πρακτικά, θα απαιτήσει αρκετά χρόνια, διάστημα κατά το οποίο τα προϊόντα του θα είναι σε δυσμενή θέση.

– Ως Ελλάδα πρέπει να προσέξουμε τις επί μέρους ρυθμίσεις που σήμερα αγνοούμε, όπως: 1) τι θα προβλεφθεί για τους σημερινούς παραγωγούς φέτας, 2) η δανέζικη Arla θα μπορεί να συνεχίσει να εξάγει «φέτα» στην Ιαπωνία; 3) τι θα γίνει με το γιαούρτι (λόγω προστατευτισμού της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε η αγορά χωρίς να μορούμε να εξάγουμε), δ) να συνεχίσουμε το πρόγραμμα προώθησης κρασιού που έχουμε σήμερα γιατί χάρις στα πολύ καλά αποτελέσματα που έχουμε σήμερα μπορούμε το 2019 να δούμε ακόμη θεαματικότερη άνοδο.

Γενικότερα ως Ελλάδα πρέπει να δουλέψουμε για να βελτιωθεί η αναγνωρισιμότητα της χώρας ως παραγωγού ποιοτικών τροφίμων και να επωφεληθούμε μόλις τεθεί η Συμφωνία σε ισχύ.

Ενημερωτικό σημείωμα

Περισσότερα για το θέμα περιέχονται στο ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε προς τις αρμόδιες διευθύνσεις ο Προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκυο, κύριος Διονύσης Πρωτοπαπάς, Σύμβουλος Α΄ ΟΕΥ, το οποίο και δημοσιεύουμε, στη συνέχεια.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της Συμφωνίας Οικονομικής Συνεργασίας (EPA) Ε.Ε. – Ιαπωνίας σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, με βάση τις έως τώρα ανακοινώσεις,

σημειώνουμε τις εξής κατ’ αρχήν εκτιμήσεις:

  • Το σημαντικότερο τμήμα των παραχωρήσεων της Ε.Ε. αφορά την ευκολότερη πρόσβαση των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην ευρωπαϊκή αγορά κυρίως με την σταδιακή μείωση των δασμών. Η χώρα μας δεν διαθέτει παραγωγή οχημάτων, επομένως δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική βιομηχανία. Η μείωση δασμών θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής πώλησης των οχημάτων ιαπωνικής κατασκευής, επομένως σε ωφέλεια για τους Έλληνες καταναλωτές. Ωστόσο, τυχόν αύξηση των πωλήσεων ιαπωνικών οχημάτων στην Ελλάδα θα συνεπάγεται αύξηση των εισαγωγών, περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και μεγαλύτερη εκροή συναλλάγματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη εκτιμήσεις για το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων ιαπωνικών οχημάτων στην ΕΕ, συνεπεία της Συμφωνίας.

  • Η ιαπωνική πλευρά έχει συμφωνήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εισαγωγή τροφίμων και ποτών από την ΕΕ, γεγονός που αναμένεται να επιδράσει θετικά στις ελληνικές εξαγωγές αυτής της κατηγορίας. Ακριβείς εκτιμήσεις δεν είναι δυνατές έως ότου δοθούν στην δημοσιότητα οι προβλέψεις της Συμφωνίας ανά κατηγορία προϊόντος. Ωστόσο, επισημαίνουμε τα εξής:

– Οίνος: (δασμός 15% και άνω)

Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το 2016 σε 456 χιλ. €, αυξημένες κατά 60% έναντι του 2015. Οι εξαγωγές μας έχουν τριπλασιασθεί κατά την τελευταία τριετία και τα στοιχεία του πενταμήνου 2017 δείχνουν άνοδο άνω του 60%. Στην Συμφωνία προβλέπεται μηδενισμός του δασμού από την πρώτη ημέρα ισχύος της, επομένως θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική ωφέλεια, δεδομένου ότι τα έτη 2017-2019 αναμένεται να συνεχιστεί το πρόγραμμα προώθησης που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Enterprise Greece.

– Τυρί: (δασμός 29,8%)

Το 2016 οι εξαγωγές τυριών ανήλθαν σε 287 χιλ.€, αυξημένες κατά 28% έναντι του 2015 και αφορούσαν κατά 90% φέτα. Η προβλεπόμενη παροχή προστασίας στην φέτα  αναμένεται να σταματήσει τις πωλήσεις άλλων τυριών με την επωνυμία «φέτα», πάντοτε από αγελαδινό γάλα και σε χαμηλότερη τιμή από την ελληνική, επομένως η φέτα της χώρας μας θα αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα και πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών.

– Γιαούρτι: (δασμός 29,8% + 915 γεν ή περ.7€/κιλό)

Ο πολύ υψηλός δασμός δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, ενώ την τελευταία διετία αναπτύχθηκε η αγορά στραγγιστού γιαουρτιού ελληνικού τύπου αποκλειστικά με εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα. Δεν είναι γνωστό αν προβλέπεται η μείωση του δασμού και με τι τρόπο. Ωστόσο, οποιαδήποτε μείωση θα βοηθήσει στην αύξηση των εξαγωγών από το επίπεδο των 64 χιλ.€ το 2016 (+31,2% εν συγκρίσει προςτο 2015).

– Προϊόντα σοκολάτας: (δασμός 29,8%)

Παρ’ όλο τον υψηλό δασμό, οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 121% το 2016 και

ανήλθαν σε 161 χιλ.€. Δεν είναι επακριβώς γνωστό πόσο ή σε πόσο χρόνο θα μειωθεί ο δασμός, ωστόσο είναι σαφές ότι θα διευκολύνει την αύξηση των εξαγωγών μας

– Ζυμαρικά: (δασμός 23,8%)

– Οι εξαγωγές μας ανήλθαν σε 2,6 εκ.€ το 2016, σημειώνοντας αύξηση κατά 22% έναντι του 2015. Κατά το πεντάμηνο 2017 σημειώθηκε ακόμη υψηλότερη αύξηση με πολύ καλές προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους. Η μείωση του δασμού σαφώς θα καταστήσει τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά.

– Ελαιόλαδο: ο εισαγωγικός δασμός είναι ήδη μηδενικός και δεν υφίστανται μη

δασμολογικά εμπόδια, επομένως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από την Συμφωνία. Οι

εξαγωγές μας ανήλθαν σε 3,9 εκ.€ το 2016 (πτώση κατά 5,6% εν συγκρίσει προς το

2015)

– Λοιπά τρόφιμα: η γενικότερη μείωση δασμών αναμένεται να επηρεάσει θετικά και όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων για τις οποίες με το σημερινό καθεστώς επιβάλλονται δασμοί εισαγωγής.

Εν κατακλείδι εκτιμούμε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία θα λειτουργήσει πολύ θετικά για τα ελληνικά προϊόντα, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ανταγωνιστικά προϊόντα προέρχονται όχι από άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά είτε από την Ιαπωνία είτε από άλλες γεωγραφικές περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο κρασί, η Χιλή με δασμό 2% και η Αυστραλία με δασμό 7,8% είχαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών προϊόντων, το οποίο τώρα όχι μόνον εξαλείφεται αλλά μάλιστα ο δασμός για αυτές τις χώρες διατηρείται ενώ για τα προϊόντα Ε.Ε. μηδενίζεται.

Αντίστοιχα θετικές θα είναι οι συνέπειες και για άλλες κατηγορίες προϊόντων που εξάγουμε, όπως τα υποδήματα (δασμός 27%), τσιγάρα (16%), κοσμήματα (5,2%), δίχτυα (5,3%), κ.λ.π

Πηγή: Βlog:marina anastas.kourbela