Την ερχόμενη Τρίτη 7 Μαρτίου πρόκειται να συναντηθούν οι Α. Λιάκος, Ν. Φίλης, Α. Διαμαντοπούλου, Κ. Γαβρόγλου με σκοπό να εξελιχθεί μια συζήτηση γύρω από τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης.

«Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονταν σταθερά στο προσκήνιο της πολιτικής, δημιουργώντας κοινωνικές προσδοκίες αλλά και, συχνά, ματαιώσεις, συγκλίσεις και αποκλίσεις. Το ζήτημα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων είναι συνεχώς επίκαιρο καθώς οι κοινωνίες αλλάζουν, και στη σημερινή Ελλάδα, ακόμη περισσότερο, το ζήτημα μιας ριζικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έχει επανέλθει στο προσκήνιο.

»Με άξονα την ιστορία των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συμπληρώνουν έναν αιώνα από τις μεταρρυθμίσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1917, θα συζητήσουμε το ερώτημα:

»Θα μπορούσε άραγε σήμερα η εκπαίδευση να ρυμουλκήσει την ελληνική κοινωνία έξω από τα λιμνάζοντα νερά της κρίσης και της αποθάρρυνσης; Υπάρχουν κοινοί τόποι ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που αφορούν το δέον γενέσθαι; Υπάρχει η αναγκαία ευψυχία να βγει η εκπαίδευση από την αρένα της αντιπαράθεσης; Ποιες προτάσεις έχουν άμεση προτεραιότητα; Ποιες νέες ιδέες θα πρέπει να διαπεράσουν την εκπαίδευση ώστε να δημιουργήσουν πνεύμα καινούργιας συλλογικής προσπάθειας;

»Και ακόμη, πώς θα λογοδοτήσουμε απέναντι στις επόμενες γενιές; Μια συζήτηση πέραν των πολιτικών αντιπαραθέσεων είναι δυνατή;» αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του υπουργείο Παιδείας.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο βουλευτής της Ν.Δ. και τέως πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης, καθώς και καθηγητές Ιστορίας.

Η συζήτηση οργανώνεται από τις «Εκδόσεις Ασίνη» και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με αφορμή την έκδοση «Από Παιδείας άρξασθαι. Έκθεση του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία», σε επιμέλεια του καθηγητή Ιστορίας Αντώνη Λιάκου.