Δέκα ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβουν να  βοηθήσουν τους αστυνομικούς να αντιμετωπίζουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα ώστε να μη δημιουργούνται κίνδυνοι για τους ίδιους και τους γύρω τους. Οι συμβουλές θα δίνονται στη γραμμή στήριξης 210 – 3410900.

Οι συγκεκριμένοι ψυχολόγοι παρακολούθησαν εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης στο εξωτερικό σε αντίστοιχες γραμμές βοηθείας, που λειτουργούν για χρόνια.

Έτσι από σήμερα σε χώρο του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών λειτουργεί και επίσημα η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των αστυνομικών και των οικογενειών τους.

Εξειδικευμένοι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι ένστολοι που έχουν πυροβολήσει ή έχουν πυροβοληθεί έχουν σημαντικά προβλήματα διαχείρισης της συμπεριφοράς τους σε επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Μια τέτοια περίπτωση θεωρούν ότι είναι και ο 30χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος από βραβευμένος ένστολος που πυροβόλησε και συνέλαβε τον Νίκο Μαζιώτη, έγινε ο δολοφόνος ενός 52άχρονου οδηγού ταξί. «Υπάρχει έλλειμμα της πολιτείας στην άμεση προσέγγιση περιπτώσεων αστυνομικών που κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της υπηρεσίας τους έχουν γίνει θύτες ή θύματα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα ψυχής ενός ένοπλου αστυνομικού θα λύνονται ή θα προλαμβάνονται με ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, από τη σύζυγο, τα παιδιά, τους φίλους, τους συναδέλφους, ακόμη και από τον ίδιο που αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε μια κορύφωση προσωπικής κρίσης με ακαθόριστες ίσως και θανατηφόρες συνέπειες.