Τουλάχιστον 19 κορίτσια σκοτώθηκαν στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα σε ένα κρατικό κέντρο φιλοξενίας κακοποιημένων εφήβων, έγινε γνωστό από την αστυνομία της Γουατεμάλας.

Τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δεκάδες ένοικοι εγκατέλειψαν το οίκημα έπειτα από συμπλοκές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν έξω από την εστία Virgen de Asuncion για παιδιά έως 18 ετών, που βρίσκεται στην κοινότητα Σαν Χοσέ Πινούλα, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, της Πόλης της Γουατεμάλας.

Ο Νέρι Ράμος, διοικητής της αστυνομίας της Γουατεμάλας, δήλωσε επί τόπου ότι 19 άνθρωποι, όλα τους κορίτσια, έχασαν τη ζωή τους.

«Πρόκειται για μια οδυνηρή κατάσταση» τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι τη φωτιά στο κέντρο φιλοξενίας έβαλε μια ομάδα νεαρών.

Χθες τη νύχτα μονάδες αντιμετώπισης ταραχών αναπτύχθηκαν στο σημείο προκειμένου να καταστείλουν τις ταραχές που ξέσπασαν εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης στην εστία, λόγω του συνωστισμού, κατά τη διάρκεια των οποίων περίπου 60 ένοικοι το εγκατέλειψαν, φαίνεται στα πλάνα που προβλήθηκαν στα δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών δικτύων.

Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι περισσότερα από 500 παιδιά ζούσαν εκεί, παρά το γεγονός ότι το κέντρο διέθετε υποδομές για την φιλοξενία 400 ανθρώπων.

Ο Πάμπλο Καστίγιο, ένας εκπρόσωπος Tύπου της αστυνομίας της Γουατεμάλας, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι 38 παιδιά διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής έχοντας υποστεί εγκαύματα, ορισμένα εξ αυτών εκτεταμένα.

Έξω από την εστία σήμερα, η Άντρεα Παλόμο περιέγραψε σε δημοσιογράφους, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της, ότι είχε πάει τον 15άχρονο γιο της στο κέντρο προκειμένου να τον τιμωρήσει. Ωστόσο εκείνος παραπονέθηκε ότι τον κακομεταχειρίζονταν και διαμαρτυρήθηκε ότι μέλη συμμοριών είχαν κάνει τατουάζ σε παιδιά.

«Δεν μας έχουν ενημερώσει από χθες το βράδυ» κατήγγειλε η Παλόμο έξω από το κέντρο, που φιλοξενεί παιδιά τα οποία τα έχουν εγκαταλείψει ή είναι θύματα κακοποίησης και παράνομης διακίνησης.