Η επαναφορά της ενιαίας τιμής  βιβλίου  που αποτελούσε αίτημα όλων των εμπλεκομένων στο χώρο του βιβλίου γίνεται πράξη με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Η σχετική διάταξη θα εμπεριέχεται  σε πολυνομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός της επομένης εβδομάδας.

Η ενιαία τιμή βιβλίου  είχε καταργηθεί μερικώς το 2014. Μετά την τέταρτη αξιολόγηση από τους θεσμούς επήλθε συμφωνία για την επαναφορά της και ήδη έχει συνταχθεί το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  για να το διαβάσουν οι ενδιαφερόμενοι και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Στο σχέδιο νόμου ορίζονται το πεδίο εφαρμογής του, η διάρκεια προστασίας της τιμής του βιβλίου από το καθεστώς της Ενιαίας Τιμής, οι διάφορες εξαιρέσεις, η δυνατότητα επέκτασης του χρόνου προστασίας στην περίπτωση ανατύπωσης (12 μήνες για μία και μοναδική φορά με μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης), η επανεκκίνηση του καθεστώτος Ενιαίας Τιμής στην περίπτωση της επανέκδοσης εξαντλημένων βιβλίων.

Επίσης, περιγράφεται ο τρόπος εφαρμογής και ελέγχου της διάταξης, που βγαίνει από τη λογική της ποινικής αντιμετώπισης των παραβάσεων και περνά στην εφαρμογή των αγορανομικών διατάξεων, για την τήρηση των οποίων των Υπουργείο Πολιτισμού θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Οικονομίας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Το ΥΠΠΟΑ ανακοινώνει ότι η πλατφόρμα της διαβούλευσης θα μείνει ανοικτή στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.culture.gr) για μία εβδομάδα. Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, μπορούν να υποβάλουν σχόλια.