Της Ευρώπης Κοσμίδη*
Σε μία κοινωνία που μέρα με τη μέρα φτωχοποιείται περισσότερο και πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν πρόσβαση ούτε πλέον στα βασικά αγαθά, κάποιοι επιθυμούν να επιστρέψει η συζήτηση για το νόμισμα.

Δεν είναι όμως κάποιοι τυχαίοι, αλλά στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, που αντί να αναρωτηθούν για όλα τα λάθη που έχουν κάνει τα τελευταία δύο χρόνια και το πόσο χρέωσαν επιπλέον το δημόσιο λογαριασμό, εμφανίζονται τώρα ως «διαλλακτικοί» ή «μετριοπαθείς» που θα μιλήσουν ακόμα και για το εθνικό νόμισμα.

Η απάντηση ωστόσο στα υπέρμαχους της δραχμής πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα. Επειδή η ελληνική κοινωνία έχει ιστορικά πολλές φορές τάσεις αυτοκαταστροφής και ειδικά σε περιόδους σαν αυτές μπορεί να παρασυρθεί σε απονενοημένα διαβήματα, πρέπει με λογική να σκεφτούμε αν μία επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα βελτίωνε ή θα χειροτέρευε την κατάσταση των πιο αδύναμων στρωμάτων. Θα αναφέρω μερικά από αυτά.

Η Ελλάδα με την επιστροφή στη δραχμή θα βρισκόταν απότομα σε καθεστώς ακραίας κερδοσκοπικής πίεσης ιστορικών διαστάσεων. Ο δανεισμός από το εξωτερικό θα σταματούσε και η Ελλάδα θα βρισκόταν αμέσως στη δυσάρεστη θέση να βάλει φόρο στις καταθέσεις ή να προχωρήσει ακόμα και σε δέσμευσή τους.
Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν θα ήταν προφανώς 1 ευρώ προς 340,75 δραχμές, αλλά 1 ευρώ προς -όπως λένε όσοι γνωρίζουν- 600 ή 700 δραχμές.

Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα θα γίνονταν και πιο ευάλωτα, ακόμα και από ό,τι είναι σήμερα. Σε ευρώ ο βασικός μισθός θα «μεταφραζόταν» περί τα 180 με 200 ευρώ. Το χρέος ως προς το ΑΕΠ λόγω της μείωσης του ΑΕΠ μπορεί να υπερέβαινε το 230%.

Η Ελλάδα θα γινόταν έρμαιο στα χέρια των κερδοσκόπων. Οι πλούσιοι που έχουν ευρώ ή χρήματα στο εξωτερικό θα γίνονταν απότομα ακόμα πιο πλούσιοι και οι φτωχοί ακόμα φτωχότεροι.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Σόιμπλε και κάποιοι -ευτυχώς, όχι η πλειονότητα- ξένοι αξιωματούχοι και μεγαλοεπενδυτές προτείνουν να πάμε στη δραχμή.
Ειδικοί στην αγορά ακινήτων αναφέρουν πως με βάση στατιστικά μοντέλα που προσομοιάζουν της Αργεντινής αναφέρουν πως μία πρόσθετη πτώση στις τιμές των ακινήτων περίπου 35% με 40% από τις υφιστάμενες τιμές θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα.

Αναφέρω μόνο μερικά παραδείγματα για τροφή για σκέψη. Η άποψή μου πως η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα είναι καταστροφική για τα πιο αδύναμα στρώματα είναι δεδομένη. Ας το σκεφτούμε όλοι. Έπειτα από 7 χρόνια με πολλές και μεγάλες θυσίες δεν αξίζει να πετάξουμε όλη την προσπάθεια στα σκουπίδια και να κάνουμε το χατίρι στους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών.

  • Η Ευρώπη Κοσμίδη είναι πολιτικός μηχανικός και πολιτευτής με τη Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής