Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στο «Spiegel» ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω».

Η ανησυχία του προκύπτει από την εφαρμογή των κριτηρίων του Δουβλίνου ΙΙ, όπου είναι υποχρεωτική η επαναπροώθηση των προσφύγων που απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου. Κάθε τέτοια περίπτωση σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. επιστρέφει στην πρώτη χώρα καταγραφής ή εισόδου, δηλαδή Ελλάδα και Ιταλία.

Αυτό που επισημαίνει ο υπουργός και να το καταλάβουν οι Γερμανοί, «είναι πως δεν έχει να κάνει με πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους ή ότι δεν εκτιμούμε δεόντως τη βοήθεια της Γερμανίας. Απλώς, η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην άφιξη άλλων προσφύγων. Mόλις σηκωθήκαμε. Μη μας κάνετε να σκοντάψουμε πάλι».

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 60.000 άτομα που σε αναλογία πληθυσμού αγγίζει το ποσοστό της Γερμανίας. Μπορούμε ως ένδειξη καλής θέλησης να δεχθούμε μια μικρή ομάδα για επιστροφές αλλά τίποτα παραπάνω. Κάνω έκκληση στην ευρωπαϊκή νοημοσύνη και μην ξεχνάτε και την δεδομένη πίεση από την Τουρκία στις ροές, υπογράμμισε.

Τέλος αναφέρθηκε και στο αίτημα της Ελλάδας να αποσυμφορήσει τα νησιά, μεταφέροντας κόσμο προς την ηπειρωτική ενδοχώρα και ουδεμία απάντηση έχει λάβει μέχρι στιγμής.