O Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του στο 2ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς, ξεκαθάρισε πως όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο αμφισβητείται η θετική τροχιά των επενδύσεων και πρότεινε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους.

Χαρακτήρισε  επικίνδυνο για την ανάπτυξη το δημοσιονομικό μείγμα, αφού έχουμε γίνει μία φοροκεντρική οικονομία. Για το πρωτογενές πλεόνασμα: πρόταση της ΤτΕ για 3,5% του ΑΕΠ από το 2018-2020, 2% του ΑΕΠ μετά.

Ο δημοσιονομικός χώρος προτείνεται να χρησιμοποιηθεί για μείωση φόρων, εισφορών. Χρειαζόμαστε μόνο μία «μικρή σπρωξιά» για να γίνει διατηρήσιμο το χρέος, «μία ήπια άσκηση ελάφρυνσης»υπογράμμισε.

Η μέθοδος που προκρίνει ο κ. Στουρνάρας είναι η εξομάλυνση των επιτοκίων – μεταβιβάζοντας το υψηλό κόστος (σχεδόν 10 δισ.) που πρέπει να καταβληθεί το 2022 ισομερώς στα επόμενα 20 χρόνια.

Με το χαμηλότερο στόχο για το πλεόνασμα και την προτεινόμενη διαμόρφωση των επιτοκίων, θα επιτευχθεί αντίστοιχη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους σε σύγκριση με το υφιστάμενο σενάριο με τη δεκαετία των πολύ υψηλών πλεονασμάτων. Εκτίμηση της πρότασης της ΤτΕ για επιτόκιο ελληνικών ομολόγων: 5%. Επιτόκια ESM: Αυξάνονται στο 3% ως το 2021, 3,5% μετά το 2027.

Όπως γίνεται φανερό κούρεμα χρέους σε άμεσους αριθμούς δεν θα πραγματοποιηθεί αλλά εξομάλυνση αφού οι τόκοι θα παραμένουν μικροί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΝΑΙ στο ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Δεν μπορούμε να έχουμε 19 αγορές κεφαλαίων στην Ευρωζώνη…χρειαζόμαστε την ένωση κεφαλαιαγορών, αλλά και ένα κοινό εργαλείο δημοσιονομικής σταθεροποίησης, και πανευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας. Το ESM πρέπει να γίνει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο – αυτό απαιτεί αλλαγή συνθήκης.