Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπoρίσοφ, νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη χώρα, ξεκινά σήμερα την αναζήτηση πολιτικών συμμάχων για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα του εξασφαλίσει νέα πρωθυπουργική θητεία με σύνθημα την πολιτική σταθερότητα.

Το κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό κόμμα GERB είναι ο νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Βουλγαρία έχοντας εξασφαλίσει το 32,58% των ψήφων έπειτα από την καταμέτρηση του 89,7% των ψηφοδελτίων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 26,8% και ακολουθεί η εθνικιστική συμμαχία Ενωμένοι Πατριώτες με 9,2%.

Δύο ακόμη κόμματα εξασφαλίζουν εκπροσώπηση στη βουλγαρική βουλή: το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF) της μουσουλμανικής, κυρίως τουρκικής, μειονότητας της χώρας, που εξασφαλίζει το 8,9% των ψήφων, και το λαϊκιστικό Volya με 4,1%.

Η εκλογική επίδοση του GERB αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τον Μπόικο Μπορίσοφ, αφού οι δημοσκοπήσεις έφερναν το κόμμα του στήθος με στήθος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Το BSP εμφανίσθηκε ως φορέας της αλλαγής, αλλά υπερέβαλε παρουσιαζόμενο ως εναλλακτική λύση στο status quo ως προς την εξωτερική πολιτική και υποστηρίζοντας την προσέγγιση με τη Ρωσία», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Ογκνιαν Μίντσεφ.

«Φόβισαν τον κόσμο», εκτιμά ο συνάδελφός του Αντρέι Ραΐτσεφ.

Αυτό που μένει για τον Μπόικο Μπορίσοφ είναι να καταφέρει να εξασφαλίσει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να κυβερνήσει τη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η διαφθορά αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα, ενώ η δεύτερη θητεία του, από την οποία παραιτήθηκε το 2016, υπονομεύθηκε από διαφωνίες στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αλλά και η επόμενη κυβέρνηση κινδυνεύει να είναι ασταθής, σύμφωνα με τον Ογκνιαν Μίντσεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ