«Αχ, τα καημένα τα Άλιαστα», είναι η παράσταση που ανεβάζει στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια η Φίλια Δενδρινού.

Πρόκειται για δύο λαϊκά παραμύθια της προφορικής παράδοσης, που συνομιλούν με την ποίηση και το δημοτικό τραγούδι σε μια παράσταση αφήγησης, με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο της Φ. Δενδρινού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εν Πλώ.

Οι Άλιαστοι – συνήθως νέοι και όμορφοι- αν τύχει και εκτεθούν στο φως του Ήλιου, τότε τα κρυφά τους μυστικά φανερώνονται. Ακριβώς εκεί βρίσκεται και η κορύφωση της τραγωδίας, ωσάν εντέλει να είναι το φως του Ήλιου που αποκαλύπτει ότι η νεότητα, όσο και το μυστικό της ομορφιάς, είναι δώρα επικίνδυνα όσο και εφήμερα.

Ο θάνατος, κυρίαρχος του σκότους, σύμφωνα με τη λαϊκή μούσα, ορέγεται συχνά τη συνεύρεση με το νεαρό και όμορφο κορμί. Ίσως γιατί η ένωση μαζί του επιτρέπει στο σκοτάδι να γευτεί κάτι από το βασίλειο του φωτός. Ίσως γιατί είναι απλώς ο έρωτας για αγαπημένη μορφή που γεννάει τη ζωή, κι ό,τι γεννιέται είναι προορισμένο ως μορφή να πεθαίνει.

Δυο λαϊκά παραμύθια που ξαναγράφονται ως παράσταση, αλλά και ως πρόθεση, να πετάξουμε το κουβάρι του Μύθου βαθιά, μέσα στο Δάσος της Αφήγησης, αναζητώντας τη μνήμη που μας φέρνει κοντά στο αρχαίο χνάρι της ιστόρησης.

Ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο – σκηνοθεσία – ερμηνεία: Φίλια Δενδρινού

Παραστάσεις: Πέμπτη 9 και Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, ώρα 8.30.μμ

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 10 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό), 6 ευρώ (ανέργων)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-8673.655

Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια

Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, ΤΚ 11252 ΑΘΗΝΑ