Την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας της Σχοινούσας  που δεν είδαμε να τελεσιδικεί στα ελληνικά δικαστήρια, μας ξαναθύμισε  το ρωμαϊκό μαρμάρινο άγαλμα αθλητή που βγαίνει την Παρασκευή (8 Δεκεμβρίου 2017) σε δημοπρασία στο Παρίσι.
Τρεις φωτογραφίες του ωραίου αυτού ανδρικού γλυπτού είχαν κατασχεθεί στη Σχοινούσα κατά την επιχείρηση του ελληνικού τμήματος δίωξης αρχαιοκαπηλίας στη βίλα Μιχαηλίδη όπου βρέθηκαν αρχαιότητες των Ρόμπιν Σάϊμς και Χρήστου Μιχαηλίδη.  Το υπό δημοπράτηση έργο τέχνης ταύτισε με το κατασχεθέν αρχείο ο αρχαιολόγος δρ Χρήστος Τσιρογιάννης που ειδικεύεται στην έρευνα αρχαίων γκρίζας προέλευσης. Για την δημοπράτησή του τον ενημέρωσε Ελληνίδα που ζει στο Παρίσι και αγαπάει όπως και ο κ. Τσιρογιάννης τις ελληνικές αρχαιότητες.

Το συγκεκριμένο γλυπτό βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Millon. Ως προέλευση του αρχαίου στον σχετικό κατάλογο αναφέρεται η γκαλερί  Royal- Athena  της Νέας Υόρκης. Ο κ. Τσιρογιάννης στην γραπτή αναφορά του προς την Ιντερπόλ επισημαίνει ότι ο γαλλικός οίκος αποσιωπά ότι πέρασε από τα χέρια των εμπόρων  Symes – Μιχαηλίδη. Επίσης, αντί για 1985, που περιήλθε το αρχαίο στην κατοχή της γκαλερί, αναφέρει το 1995. «Μπορεί να είναι τυπογραφικό λάθος, μπορεί όχι» σημειώνει ο κ. Τσιρογιάννης.

 

Οι τρεις φωτογραφίες που επισυνάπτει είναι επαγγελματικές και όχι, ως συνήθως,  πολαρόιντ. Ο Ελληνας ερευνητής αναφέρει στο ίδιο σημείωμα ότι  το 2006 ανακάλυψε  ότι το ίδιο άγαλμα είχε πωληθεί από τους Sotheby’s, σε δημοπρασία που έγινε τον Ιούλιο του 1982. Ποιός ήταν λοιπόν ο κάτοχός του το 1982; Ουδεμία τέτοια πληροφορία δίνεται από τον οίκο Millon.  

To κακό είναι ότι αγνοείται η χώρα στην οποία βρέθηκε το αρχαίο, αφού κατά πάσα πιθανότητα είναι προϊόν παράνομης διακίνησης. Συνεπώς, δεν είναι εύκολο να ζητηθεί η επιστροφή του εκτός κι αν υπάρχει καταγεγραμμένη κλοπή. Ο κ. Τσιρογιάννης  ταυτοποίησε  μόνο φέτος, άλλες δύο αρχαιότητες της γκαλερί Royal- Athena που επεστράφησαν: ένα θραύσμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου από την Ελλάδα και ένα αρχαίο ελληνικό αμφορέα που είχε βρεθεί στην Ιταλία.