Σήμερα, Δευτέρα, 29 Μαρτίου, αρχίζει το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων 2021, με την Πορτογαλία στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ψηφιακή εκδήλωση εκτόξευσης θα μεταδοθεί από το Centro Cultural de Belém, στη Λισαβόνα.

Σημειώνεται, πως η Πορτογαλία επέλεξε τις σιδηροδρομικές μεταφορές ως κύρια προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Η πρωτοβουλία αυτή για τις σχετικές εκδηλώσεις αποσκοπεί στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των σιδηροδρομικών μεταφορών ως βιώσιμων, έξυπνων και ασφαλών μέσων μεταφοράς.

«Η Πορτογαλική Προεδρία και το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων έρχονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, με την πανδημία COVID-19 και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που συνεπάγεται να φέρει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για τον τομέα των μεταφορών. «Δήλωσε ο Pedro Nuno Santos, υπουργός υποδομής και στέγασης της Πορτογαλίας, ο οποίος θα φιλοξενήσει την εκδήλωση έναρξης. Η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean, θα συμμετάσχει επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, ένας μεγάλος αριθμός δραστηριοτήτων θα αναδείξει τις σιδηροδρομικές μεταφορές σε όλη την Ευρώπη, με στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες και τις εταιρείες να χρησιμοποιούν τις σιδηροδρομικές μεταφορές και να συμβάλει στον στόχο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ να καταστήσει την Ευρώπη ουδέτερη για το κλίμα έως το 2050.

Η υπόσχεση του υπουργού Pedro Nuno Santos για αυτό το ευρωπαϊκό έτος περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι «η πορτογαλική Προεδρία δίνει προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες που βοηθούν τους επιβάτες, τους εργαζόμενους και τις εταιρείες στον τομέα να ξεπεράσουν τον αντίκτυπο του COVID-19». Είπε επίσης ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι «μια ευκαιρία να αναδειχθεί ο ρόλος των σιδηροδρομικών μεταφορών στη βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία»

Eπαγγελματίες, ενώσεις, οργανώσεις ενδιαφερομένων και λάτρεις των τρένων θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση έναρξης, η οποία έχει προγραμματιστεί για τη 1 μ.μ. στη Λισαβόνα. Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για να συζητηθούν τα βήματα προς την αποκανονιστικοποίηση και την ψηφιοποίηση του τομέα των μεταφορών και ο θεμελιώδης ρόλος των σιδηροδρομικών μεταφορών ως διαμεσολαβητής της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και ως μέσο μεταφοράς για όλους τους πολίτες.

Σύνοδος Συμβουλίου Μεταφορών

Η εκδήλωση θα προηγηθεί της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, στην οποία θα προεδρεύει ο Πορτογάλος Υπουργός Υποδομών και Στέγασης, Pedro Nuno Santos, από το Centro Cultural de Belém το πρωί της 30ης Μαρτίου.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com