Με μια γενναιόδωρη χορηγία του Παύλου και της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου 550.000 ευρώ θα αρχίσει η αναστήλωση της Στοά του Φιλίππου Ε΄ στη Δήλο, ενός σπουδαίου οικοδομήματος  που δέσποζε στην είσοδο του λιμανιού, κοντά στην πλατεία των Κομπεταλιστών και πριν το Ιερό του Απόλλωνα.

Σήμερα, καθώς λείπει η τρίτη διάσταση του μνημείου, δεν μπορεί ο επισκέπτης να αντιληφθεί το τεράστιο μέγεθος και τη σημασία που είχε στην αρχαιότητα. Κτίστηκε από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Ε’ το 210 π.Χ. Αργότερα προστέθηκε η Δυτική Στοά που ήταν ανοικτή στην προκυμαία και στο λιμάνι και χρησιμοποιήθηκε για εμπορικούς σκοπούς, όπως αναφέρει ο Π.Ι. Χατζηδάκης πρώην έφορος Κυκλάδων στον τόμο «Δήλος» του Ιδρύματος Ι. Λάτση.

Η μελέτη για την αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου που έχει εκπονήσει ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Ζάμπας έχει εγκριθεί εδώ και πολλά χρόνια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και παρέμενε προφανώς σε κάποιο συρτάρι γιατί κανείς δεν είχε εντάξει το έργο αυτό σε ένα ΕΣΠΑ. Δεν αποτελούσε προτεραιότητα; Ισως. Γιατί και αυτή τη στιγμή οι τουρίστες βλέπουν καθημερινά το Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου σε άθλια κατάσταση.

Παμπάλαια παράθυρα με σκουριασμένες σιδεριές, ξεφτυσμένους τοίχους από την υγρασία και την έκθεση των γλυπτών να θυμίζει εποχές του ’50-’60, με αποτέλεσμα να διερωτάται κανείς, «μα, τόσα ΚΠΣ και ΕΣΠΑ πέρασαν, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς για να εντάξει στα ευρωπαϊκά προγράμματα την αναβάθμιση του Μουσείου της Δήλου»;

Ο νυν έφορος Κυκλάδων Δημ. Αθανασούλης που δεν έχει ενδιαφερθεί  ούτε για ένα απλό ελαιοχρωματισμό στα κάγκελα και την πρόσοψη του Μουσείου, είπε στο ΚΑΣ  ότι «η Δήλος είναι ένα ζωντανό πρόβλημα. Δεν συμμαζεύεται από πουθενά», γιατί είναι  ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος με μεγάλο μέρος του αρχαίου υλικού να έχει καταπέσει. Η υγρασία του εδάφους, σε συνδυασμό με την αλμύρα, κατατρώει τα πεσμένα αρχιτεκτονικά μέλη.

Τώρα, σκοπεύουν όπως λένε να εντάξουν σε κάποιο ΕΣΠΑ την επισκευή του Μουσείου. Οικονομικά βοηθάει σε ένα βαθμό η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, που ανασκάπτει εκεί από τον 19ο αιώνα και ο Δήμος Μυκόνου. Για τα υπόλοιπα, αναζητούνται χορηγοί, γιατί τα κρατικά κονδύλια στέρεψαν γενικώς. Ετσι, προσέφυγαν στο Ιδρυμα Κανελλοπούλου για την αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου το οποίο ανταποκρίθηκε.

Το ΚΑΣ ενέκρινε την αποδοχή της δωρεάς. Ας μη λησμονούμε πως η Δήλος είναι ένας από τους μεγάλους αρχαιολογικούς μας χώρους με σημαντική επισκεψιμότητα  τους καλοκαιρινούς μήνες και χαρακτηρισμένη όλη ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Με τα χρήματα του Ιδρύματος Κανελλοπούλου τα οποία θα διατεθούν μέσα στην προσεχή  τριετία θα αναστηλωθεί τμήμα της Στοάς του Φιλίππου. Θα γίνει μερική αναστήλωση με βάση την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση που έχει κάνει η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, όπως επίσης  την καταγραφή και ταύτιση των υπαρχόντων αρχιτεκτονικών μελών που θα πραγματοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Γιατί σώζονται πολλά από τα αρχαία μέλη in sitou τα οποία μπορούν να επανατοποθετηθούν στο μνημείο που έχει μήκος 75 μ. και πλάτος 16 μ.

Δεν είναι όμως το μοναδικό μνημείο της Δήλου που χρειάζεται αναστήλωση και ανάδειξη. Γι αυτό η Εφορία Κυκλάδων εκπονεί ένα master plan διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου ούτως ώστε να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες, το οποίο σύμφωνα με παλαιότερες εξαγγελίες έχει καταρτιστεί εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον. Ολα αυτά τα χρόνια γίνονταν κάποιες μικρές εργασίες ιδίως στις Οικίες  της συνοικίας του θεάτρου με τα υπέροχα ψηφιδωτά.

Οι οικίες αυτές  διαθέτουν την τρίτη τους διάσταση εν αντιθέσει με τα μνημεία του Ιερού που βλέπεις μόνο τα θεμέλιά τους.  «Στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του χώρου, θεωρούμε ότι πρέπει να υλοποιηθούν αναστηλωτικές επεμβάσεις που αυξάνουν την ιστορική υπεραξία του νησιού» είπε ο έφορος και πρόσθεσε: «Αυτό το τμήμα των επεμβάσεων καλό είναι να γίνεται με την αναζήτηση χορηγιών, ώστε τα χρήματα που διαθέτει το κράτος και η ΕΕ να πηγαίνουν στα κατεπείγοντα. Με βάση αυτή την ιεράρχηση, υποβάλλαμε φακέλους σε μεγάλους χορηγούς». Και ήδη έχουν εξασφαλίσει κάποιους που κρατούν ως εφτασφράγιστο μυστικό.