Οι θεσμοί επέστρεψαν και μπαίνουμε στην τελική ευθεία των συζητήσεων αλλά το «βαρύ πυροβολικό», η Ντέλια Βελκουλέσκου καταφθάνει αύριο.

Τα προσχέδια των μνημονίων από το ΔΝΤ-Κομισιόν ανοίγουν την ατζέντα:

  • Περικοπή της προσωπικής διαφοράς των κύριων και των επικουρικών συντάξεων με πλαφόν 22% ( η αποκαλούμενη Κατρουγκάλειος μέθοδος)
  • Διατήρηση των καταγεγραμμένων για τις απολύσεις σε προηγούμενα μνημόνια(σ.σ. η προσπάθεια της Έφης Αχτσιόγλου επικεντρώνεται στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως μπόνους για το στόχο του 3,5% πλεόνασμα μέχρι 2021).
  • Πώληση ου 17% της ΔΕΗ καθώς και των μονάδων παραγωγής λιγνίτη
  • Απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων που θα ανοίγουν και τις Κυριακές
  • Ολοκλήρωση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ

Την κρισιμότητα των στιγμών επισημαίνει και ο Βασίλης Λεβέντης που καλεί τον πρωθυπουργό να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα.

Πιο συγκεκριμένα:

Καλούμε τον πρωθυπουργό να αφήσει ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και ιδέες παλαιάς αριστεράς κοπής και να προχωρήσει σε συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση. Το μεγάλο πλεόνασμα του 2016 ίσως αναδειχθεί μέγα λάθος, γιατί αν αυτά τα 5 δις ευρώ αφήνονταν στην αγορά, τουλάχιστον 100 χιλιάδες άνεργοι θα έπιαναν δουλειά και η οικονομία δεν θα ήταν το νεκροταφείο που είναι σήμερα. 
Όσον αφορά για την ψήφιση  των μέτρων στη Βουλή θεωρούμε στην Ένωση Κεντρώων ότι τέτοιος κορσές πρέπει να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, γιατί το 153 είναι νούμερο που δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο ασήκωτο βάρος. Υπάρχει άλλωστε και η λύση της κυβέρνησης τεχνοκρατών και καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να την σκέφτονται σοβαρά.