Με την ευκαιρία της συνόδου των Υπουργών Περιβάλλοντος, στις Βρυξέλλες, με κυρίαρχο θέμα την Κυκλική Οικονομία και τις σχετικές εξελίξεις, δημοσιεύουμε το θέμα της  προσωρινής συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, το Δεκέμβριο του 2017, σχετικά με τις τέσσερις νομοθετικές προτάσεις της δέσμης μέτρων για τα απόβλητα, και η οποία, εγκρίθηκε, πρόσφατα, από τους Πρέσβεις των κρατών μελών.

Η δέσμη μέτρων για τα απόβλητα θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη ανακύκλωση αποβλήτων και θα συμβάλει στη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας. Θα βελτιώσει τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων και θα ενθαρρύνει την επαναχρησιμοποίηση πολύτιμου υλικού που είναι ενσωματωμένο στα απόβλητα.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ως προς τους ακόλουθους στόχους σχετικά με την προετοιμασία της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων:

Έως    2025   Έως 2030   Έως 2035

Αστικά απόβλητα 55%     60%            65%

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν, έως την 1η Ιανουαρίου 2025, χωριστή συλλογή για τα υφάσματα και τα επικίνδυνα απόβλητα από τα νοικοκυριά. Επιπλέον, θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, τα βιολογικά απόβλητα είτε θα συλλέγονται χωριστά είτε θα ανακυκλώνονται στην πηγή (λ.χ. με οικιακή λιπασματοποίηση). Πρόκειται για μια προσθήκη στη χωριστή συλλογή, η οποία ισχύει ήδη για το χαρτί και το χαρτόνι, το γυαλί, το μέταλλο και το πλαστικό.

Οι ειδικοί στόχοι για τις συσκευασίες θα είναι οι εξής:

Έως 2025                               Έως 2030

Όλες οι συσκευασίες 65%                                             70%

Πλαστικό                  50%                                              55%

Ξύλο                        25%                                               30%

Σιδηρούχα μέταλλα  70%                                                80%

Αλουμίνιο                 50%                                                60%

Γυαλί                        70%                                                75%

Χαρτί και χαρτόνι      75%                                                 85%

 

Οι σχετικοί στόχοι θα ενθαρρύνουν τη χρήση ανακυκλώσιμων συσκευασιών και επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών.

Η δέσμη μέτρων θεσπίζει επίσης ελάχιστες απαιτήσεις για όλα τα για τα καθεστώτα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού. Οι παραγωγοί προϊόντων που υπάγονται στα καθεστώτα αυτά πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του σταδίου των αποβλήτων σε σχέση με τα προϊόντα τους. Οι παραγωγοί θα υποχρεούνται να καταβάλλουν οικονομική συνεισφορά για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον, έχουν εισαχθεί στην ενωσιακή νομοθεσία και υποχρεωτικά καθεστώτα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για όλες τις συσκευασίες.

Η υγειονομική ταφή αποβλήτων

Η υγειονομική ταφή αποβλήτων προκαλεί ρύπανση των επιφανειακών υδάτων, των υπόγειων υδάτων, του εδάφους και του αέρα. Κατά συνέπεια, η νομοθεσία περιέχει επίσης ειδικό στόχο μείωσης της υγειονομικής ταφής. Τα κράτη μέλη προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι έως το 2030 δεν θα γίνονται δεκτά για υγειονομική ταφή απόβλητα που ενδείκνυνται για ανακύκλωση ή για άλλη ανάκτηση και ιδίως τα αστικά απόβλητα.

Η μόνη εξαίρεση αφορά τα απόβλητα για τα οποία η υγειονομική ταφή προσφέρει το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα. Τα κράτη μέλη θα εξασφαλίσουν επίσης ότι έως το 2035 ο όγκος των αστικών αποβλήτων που προορίζεται για υγειονομική ταφή θα μειωθεί στο 10 % τουλάχιστον του συνολικού όγκου των παραγόμενων αστικών αποβλήτων.

Σημειώνεται, πως στην ΕΕ, σχεδόν ένα τρίτο των αστικών αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, και μόλις ένα περιορισμένο τμήμα των συνολικών αποβλήτων ανακυκλώνεται. Με τη συμφωνία αυτή, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύονται να επιτύχουν σαφείς στόχους σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και τη διάθεση των αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και σχετικά με τη βελτίωση της διαχείρισης των διαφόρων ροών αποβλήτων. Η συμφωνία θα συμβάλει στην επιτάχυνση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία και την ελαχιστοποίηση του αντικτύπου μας στον πλανήτη.

Πηγή: Blog:maeina anastas.kourbela