«Η F1 χρειάζεται τη Ferrari, περισσότερο από όσο η Ferrari χρειάζεται την F1» , είπε ο Σέρχιο Μαρτσιόνε που έστειλε αυστηρό μήνυμα στη Liberty Media για τις αλλαγές που σκέφτεται να κάνει στην F1.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ferrari απειλεί με αποχώρηση από τη Formula1.
Το έχει κάνει πολλάκις στο παρελθόν όταν στο Maranello αισθάνονταν ότι τα συμφέροντά του θίγονται. Τότε στο τιμόνι της Scuderia ήταν ο Μοντιτζέμολο που ήξερε πώς παίζεται το παιχνίδι τόσο μπροστά στις κάμερες όσο (κυρίως) πίσω από τις κλειστές πόρτες…

Τώρα έρχεται ο Σέρτζιο Μαρτσιόνε να επαναλάβει τις απειλές με αφορμή τις ρυθμίσεις που προωθεί ενόψει 2021 η Liberty Media για τις μονάδες ισχύος. Σημείο-κλειδί της διαφωνίας της Ferrari με τη Liverty Media είναι ότι κάποια μηχανικά μέρη θα είναι κοινά για όλους, τυποποιημένα και θα κατασκευάζονται από εξωτερικούς προμηθευτές. Αυτό σε συνδυασμό με κάποιες άλλες αλλαγές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ferrari τορπιλίζει την μοναδικότητα που πρέπει να έχουν οι κινητήρες κάθε κατασκευαστή.

“Η Liberty έχει καλές προθέσεις, μία από αυτές αφορά στην μείωση του κόστους, πράγμα που είναι καλό. Υπάρχουν όμως και πράγματα με τα οποία δεν συμφωνούμε. Όπως το γεγονός πως η μοναδικότητα κάθε υβριδικής μηχανής δεν θα μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Δεν θεωρώ πως αυτό είναι βήμα προς τα μπροστά. Το γεγονός πως φαίνεται πως έχουμε αντίθεση θέση σε ότι αφορά στη στρατηγική εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα αλλά και πως βλέπουμε ότι το σπορ παίρνει διαφορετική κατεύθυνση από το 2021, θα αναγκάσει και εμάς εδώ στη Ferrari να πάρουμε αποφάσεις.

Κατανοώ πως η Liberty ίσως να το είχε υπόψη της παρουσιάζοντας τις ιδέες της αλλά νομίζω πως πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές πως αν δεν βρούμε τις κατάλληλες συνθήκες, τα αποτελέσματα που θα μπορέσουν να βοηθήσουν την διατήρηση του κύρους της μάρκας μας και το πεδίο που θα μπορεί από πλευράς μάρκετινγκ να ενισχύει τη μοναδικότητα της Ferrari, η Ferrari δεν θα συνεχίσει να αγωνίζεται”, είπε ο ο 65χρονος Μαρτσιόνε